Trimite unui prieten Printeaza pagina

Durerea in gat

Durerea in gat se refera la disconfortul resimtit la nivelul faringelui. Acest simptom variaza de la senzatia de zgariere pe gat pana la durere severa.  Durerea in gat este frecvent insotita de durere otica (in urechi), deoarece nervii cranieni IX si X inerveaza faringele, precum si urechea medie si cea externa.

Durerea in gat poate fi provocata de infectii, traumatisme, alergii, cancer sau afectiuni sistemice. De asemenea, poate aparea dupa interventii chirurgicale si intubatie endotraheala. Cauzele nepatologice includ uscarea mucoaselor (asociata cu respiratia orala) si iritatia laringelui (asociata cu suprasolicitarea corzilor vocale, cu consumul de alcool si cu inhalarea de fum sau substante chimice).

Cauze

Abces periamigdalian. Complicatie a amigdalitei bacteriene, acest abces cauzeaza durere in gat severa care iradiaza la ureche. Durerea poate fi insotita de disfagie, salivatie excesiva, dizartrie, halitoza, febra cu frisoane, stare de rau si greata. De obicei, pacientul tine capul aplecat spre partea cu abcesul.

Agranulocitoza. In aceasta boala, durerea in gat se poate asocia cu alte semne si simtpome de infectie, precum febra, frisoane si cefalee. De obicei, ea urmeaza fatigabilitatii progresive si slabiciunii. Alte manifetsari cuprind greata si varsaturi, anorexie si tendinta la sangerare.

Arsuri faringiene. Arsurile de gradul I sau II de la nivelul faringelui posterior pot cauza durere in gat si disfagie.

Bronsita acuta. Bronsita acuta poate provoca durere in portiunea inferioara a gatului, febra, frisoane, tuse si durere musculara si de spate.

Boala de reflux gastroesofagian. In aceasta boala, functionarea inadecvata a sfincterului gastroesofagian permite sucului gastric sa patrunda in hipofaringe si sa irite laringele, cazaund o durere in gat cronica si raguseala.

Cancer al limbii. Pacientul cu cancer al limbii prezinta durere in gat localizata. Durerea poate iradia la ureche si poate fi insotita de disfagie.

Cancer amigdalian. Durerea in gat este un simptom prezent in cancerul amigdalian. Din nefericire, cancerul este de obicei intr-un stadiu destul de avansat cand apare acest simptom. Durerea poate iradia la ureche si este insotita de un ulcer superficial pe amigdala sau un ulcer care se extinde pana la baza limbii.

Cancer laringian. In cancerul laringian, simptomul principal il reprezinta durerea sau senzatia de arsura in gat aparuta la consumul lichidelor calde sau sucurilor de citrice, sau prezenta unei umflaturi in gat. Semnele si simptomele tardive ale metastazarii includ disfagie, dispnee, tuse, marirea ganglionilor limfatici cervicali si durere care iradiaza la ureche.

Corpi straini. Prezenta unui corp strain la nivelul amigdalelor palatine sau linguale, si sinusului piriform poate produce o durere in gat localizata. Durerea poate persista si dupa indepartarea corpului strain, pana cand dispare iritatia mucoasei.

Faringita. Faringita bacteriana sau virala poate cauza durere in gat si eritem si edem localizat. Faringita bacteriana debuteaza abrupt cu durere in gat unilaterala. Semnele si simptomele asociate includ disfagie, febra, stare de rau, cefalee, durere abdominala, mialgie si artralgie. Faringita virala produce durere de gat difuza, stare de rau, febra si eritem si edem ale faringelui.

Gingivita ulcero-necrotica. Gingivita ulcero-necrotica debuteaza cu durere in gat si gingii sensibile, care ulcereaza si sangereaza. Un exudat cenusiu poate acoperi gingiile si amigdalele faringiene. Semnele si simptomele asociate includ halitoza, gust neplacut in gura, limfadenopatie cervicala, cefalee, satre de rau si febra.

Gripa. Bolnavii de gripa se plang frecvent de durere in gat, febra cu frisoane, cefalee, slabiciune, stare de rau, mialgie, tuse si, ocazional, raguseala si rinoree.

Gripa aviara. Durerea in gat, durerile musculare, tusea si febra sunt simptome timpurii comune ale gripei aviare. Cel mai virulent dintre virusii care produc gripa aviara (H5N1), poate provoca si pneumonie, detresa respiratorie acuta si alte complicatii grave.

Infectia cu virus herpes simplex. Durerea in gat poate rezulta in urma leziunilor de la nivelul mucoasei orale, in special pe limba, gingii si obraji. Dupa ce cauzeaza un disconfort scurt, leziunile se transforma in vezicule eritematoase care ulterior se sparg, lasand in urma un ulcer dureros, ce va fi acoperit de o crusta galbuie. In infectia generalizata, veziculele sunt insotite de limfadenopatie submaxilara, halitoza, salivatie crescuta, anorexie si febra ridicata.

Laringita acuta. Laringita acuta provoaca durere in gat, insa semnul principal il reprezinta raguseala, posibil, insotita de pierderea temporara a vocii. Alte manifestari sunt stare de rau, febra slaba, disfagie, tuse uscata si ganglioni limfatici cervicali mariti si sensibili.

Mononucleoza infectioasa. Durerea in gat reprezinta unul din cele trei manifestari clasice ale acestei infectii. Celelalte doua semne clasice sunt limfadenoaptia cervicala si temperatura fluctuanta cu un maxim de 38-39 grade C in cursul serii. De asemenea, pot fi intalnite splenomegalia si hepatomegalia.

Nevralgia glosofaringiana. Declansata de o miscare faringiana specifica, precum cascatul sau inghititul, aceasta tulburare provoaca durere unilaterala si ascutita in gat, la nivelul fosei tonsilare, durere ce poate iradia la urechi.

Raceala. Durerea in gat poate insoti alte simptome, precum tuse, stranut, congestie nazala, rinoree, fatigabilitate, cefalee, mialgie si artralgie.

Rinita alergica. Dezvoltandu-se sezonier sau pe tot parcursul anului, rinita alergica poate provoca durere in gat, precum si congestie nazala cu secretii nazale, stranuturi paroxistice, afectarea mirosului, cefalee si mancarimea ochilor, nasului si gatului.

Sindromul de oboseala cronica. Acest sindrom este caracterizat de oboseala debilitanta. Alte manifestari sunt durerea in gat, mialgie si disfunctie cognitiva.

Sinuzita acuta. Sinuzita acuta cauzeaza durere in gat alaturi de secretii nazale purulente, care provoaca halitoza. Alte efecte includ cefalee, stare de rau, tuse, febra si durere si inflamatie faciala, asociate cu congestia nazala.

Tonsilita. Durerea in gat este de obicei primul simptom al tonsilitei acute. Durerea poate iradia la urechi si poate fi insotita de disfagie si cefalee. Alte semne si simptome includ stare de rau, febra cu frisoane, halitoza, mialgie, artralgie si ganglioni limfatici cervicali sensibili. Tonsilita cronica cauzeaza durere usoara in gat, stare de rau si ganglioni limfatici cervicali sensibili. Halitoza si un gust neplacut in gura sunt alte simptome frecvente.

Tratamente. Intubatia endotraheala si interventii chirurgicale locale, precum tonsilectomia si adenoidectomia, cauzeaza frecvent durere in gat.

Ulcere de contact. Intalnite mai ales la persoanele cu slujbe stresante, ulcerele de contact apar simetric pe fata posterioara a corzilor vocale, cauzand durere in gat. Durerea este agravata in timpul vorbirii si poate fi insotita de durere iradiata la ureche si, ocazional, hemoptizie.

Uvulita. Uvulita poate cauza durere in gat sau o senzatie de corp strain in gat. Uvula este de obicei inflamata si eritematoasa, insa in uvulita alergica este pala.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii