Trimite unui prieten Printeaza pagina

Durerea faciala

Durerea faciala poate fi cauzata de variate afectiuni neurologice, vasculare si infectioase. Cea mai comuna cauza a durerii faciale o reprezinta nevralgia trigeminala.

Durerea faciala atipica reprezinta senzatia de arsura constanta cu distributie limitata la debut.  De obicei se extinde la restul fetei, si poate implica gatul si ceafa. Acest tip de durere faciala este mai frecvent intalnita la femeile de varsta mijlocie, in special la cele diagnosticate cu depresie clinica.

Cauze

Angina pectorala. Ocazional, durerea maxilara poate indica o angina pectorala.

Arterita temporala. O durerea unilaterala se dezvolta in spatele ochilor sau in zona scalpului, maxilarelor, limbii sau gatului.

Cariile dentare. Cariile de pe molarii mandibulari pot produce durere auriculara, preauriculara si temporala. Cariile de la nivelul dintilor maxilari pot produce durere maxilara, orbitara, retroorbitara si parietala. Alte cauze dentare ale durerii faciale sunt tulburarile de ocluzie si lucrarile protetice incorecte.

Glaucom. In glaucom (o importanta cauza a durerii faciale) durerea este de regula localizata in regiunea periorbitara.

Herpes zoster oticus (sindrom Ramsay Hunt). Aceasta tulburare cauzeaza durere severa in jurul urechii, urmata de aparitia unor vezicule in ureche si, ocazional, pe mucoasa orala, amigdale si portiunea posterioara a limbii. Alte manifestari pot include pierderea auzului, vertij si paralizie faciala ipsilaterala tranzitorie.

Nevralgia glosofaringiana. Durerea din nevralgia glosofaringiana este asemanatoare cu cea din nevralgia trigeminala. Apare de obicei la nivelul gatului, in vecinatatea foselor tonsilare si poate iradia la ureche si in regiunea posterioara a limbii. De asemenea, durerea poate fi agravata in timpul inghitirii, mestecatului, vorbirii sau cascatului.

Nevralgia postherpetica. O durere arzatoare persista de-a lungul celor trei ramuri ale nervului trigemen si se inrautateste prin contact sau miscare. Inainte de aparitia durerii, zona poate fi afectata de o usoara hipoestezie sau parestezie, si de vezicule.

Nevralgia sfenopalatina. In acest tip de nevralgie, o durere profunda unilaterala apare inferior de ureche si poate iradia la ochi, ureche, obraz, palat, dintii maxilari, tampla, ceafa, gat sau umar. Atacurile provoaca de asemenea salivatie si lacrimare excesive, rinoree, senzatie de plenitudine in ureche, tinitus, vertij, tulburari ale gustului, prurit, si slabiciunea sau rigiditatea umarului.

Nevralgia trigeminala. In nevralgia trigeminala se intalnesc episoade de durere foarte puternica ce se mentin pana la 15 minute si se distribuie de-a lungul oricarei dintre cele trei ramuri ale nervului trigeminal. Durerea poate fi declansata de atingerea nazului, obrazului sau gurii; de expunerea la temperaturi ridicate sau scazute; de consumul de alimente sau bauturi fierbinti sau reci, sau chiar de zambet sau vorbit. Boala afecteaza mai mult femeile decat barbatii.

Scleroza multipla. Durerea faciala din scleroza multipla poate fi asemanatoare celei din nevralgia trigeminala si este insotita de slabiciune faciala si maxilara. Alte manifestari frecvente includ tulburari de vedere, diplopie, nistagmus, afectari senzoriale, precum parestezie, slabiciune musculara generalizata si anomalii ale mersului, tulburari urinare si labilitate emotionala.

Sindrom algo-disfunctional. In acest sindrom, durerea intermitenta este descrisa ca o durere severa sau ca un spasm intens care iradiaza la obraz, tampla, mandibula, ureche sau regiunea mastoidiana. Tabloul clinic mai include trismus, tulburari de ocluzie, cracmente, crepitatii si sensibilitate in regiunea articulatiei temporomandibulare.

Sinuzita acuta. Sinuzita maxilara acuta produce presiune unilaterala sau bilaterala, senzatie de plenitudine sau durere arzatoare superior de osul zigomatic si dintii maxilari, si in jurul ochilor. Alte manifestari includ congestie nazala si scurgeri purulente, mucoasa nazala inflamata si eritematoasa, febra si stare de rau.
Sinuzita frontala acuta produce frecvent durere severa deasupra si in jurul ochilor, durere care se inrautateste atunci cand pacientul adopta o pozitie supinata. De asemenea, cauzeaza obstructie nazala, inflamarea mucoasei nazale, febra.
Sinuzita etmoidala acuta produce durere la nivelul si in jurul unghiului intern al ochiului si cefalee. Alte manifestari cuprind congestie nazala, rinoree purulenta, febra.
In sinuzita sfenoidala acuta, o durere profunda persista in spatele ochilor sau nasului, sau in crestetul capului. Durerea se intensifica la aplecare si poate fi insotita de febra.

Sinuzita cronica. Sinuzita maxilara cronica produce o senzatie de presiune sub ochi sau o durere cronica de dinti. Dinsonfortul se inrautateste de obicei pe parcursul zilei.
Sinuzita frontala cronica produce o durere usoara si persistenta deasupra ochilor. Pacientul prezinta de regula un istoric de trauma sau inflamatie indelungata.
Sinuzita etmoidala cronica este caracterizata prin congestie nazala, secretii nazale purulente intermitente si un disconfort slab la nivelul unghiurilor interne ale ochilor. De asemenea, sunt prezente halitoza, senzatie de plenitudine in ureche, durere in gat recurenta si implicarea altor sinusuri.
In sinuzita sfenoidala cronica se intalneste frecvent o cefalee difuza si usoara si un disconfort retroorbital.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii