Trimite unui prieten Printeaza pagina

Durerea epigastrica

Durerile epigastrice sunt conditionate de boli ale stomacului sau ale altor organe apropiate lui.

Caracterul esential al durerilor de origine gastrica este acela ca ele sunt ritmate de mese.

Durerea din ulcer este durerea situata pe linia xifoombilicaia in punctul epigastric (situat la unirea treimii superioare cu treimea medie a acestei linii). Iradierea spre stanga a acesteia ne orienteaza spre ulcerul gastric (mica curbura), iradierea spre dreapta ne orienteaza spre ulcerul duodenal. Tot in ulcerul duode­nal durerea poate sa iradieze spre spate, punctul de maxima durere fiind punctul parombilical (la 2 cm dreapta de ombilic).

Caracterele durerii din ulcer sunt de crampa, torsiune, impunsatura, eroziune.

In functie de momentul aparitiei durerii ulceroase fata de ingestia alimentelor,  putem stabili destul de precis locul ulceratiei.

Astfel, durerile precoce (imediat dupa alimentatie) ne orienteaza spre ulcerul juxtacardial si ulcerul peptic care complica rezectia gastrica.

Durerile semitardive (1-2 ore dupa alimentatie) sunt dureri ce caracterizeaza ulcerul micii curburi.

Durerile tardive (3-4 ore dupa masa) caracterizeaza ulcerul regiunii pilorice.

Durerile hipertardive (5-6 ore dupa masa) sunt specifice ulcerului duodenal, sunt de fapt dureri situate imediat inaintea mesei urmatoare. Au adesea orar nocturn (apar la orele 1-2 noaptea) - poarta denumirea de asa-numita "foame dureroasa". Se calmeaza la ingestia de alimente si sunt insotite de periodicitatea sezoniera (apar primavara si toamna).

Daca durerile sunt difuze ne gandim la o complicatie cu gastrita sau perigastrita (periduodenita).

Durerile transfixiante caracterizeaza ulcerul penetrant (bolnavul adopta o pozitie antalgica, stand ghemuit si presandu-si epigastrul cu pumnul).

In cazul in care durerea este insotita de o senzatie de plenitudine, tensiune sau o jena nedefinita dupa alimentatie ne gandim la o stenoza pilorica.

Durerile care sunt conditionate postural ne duc cu gandul la o gastroptoza sau la o hernie hiatala (durerea se accentueaza la aplecare fiind insotita de refluxul acid gastroesofagian).

In cancerul gastric durerea este permanenta, difera in functie de sediu si este insotita de inapetenta, scadere ponderala si uneori tumora palpabila in epigastru.

Durerile din regiunea epigastrului pot avea drept cauza nu numai suferintele gastrice. Ele pot fi cauzate de colecistitele acute si cronice, litiaza biliara, pancreatita acuta, apendicita acuta, colica apendiculara, hepatomegalii de di­verse cauze (ex. staza hepatica, neo-hepatic, ciroza, hernia epigastrica).


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii