Trimite unui prieten Printeaza pagina

Durerea de spate

Durerea de spate poate semnala o tulburare de tip spondilogen, poate fi de asemenea rezultatul unei afectari genito-urinare, gastrointestinale, cardiovasculare sau neoplazice. Dezechilibrul postural asociat cu sarcina poate de asemenea cauza dureri de spate.

Debutul, localizarea si distributia durerii, precum si raspunsul sau la activitatea fizica si la odihna, ofera indicii importante cu privire la cauza sa. Durerea poate fi acuta sau cronica, si constanta sau intermitenta. Poate ramane localizata la nivelul spatelui sau poate iradia de-a lungul coloanei vertebrale sau catre membrele inferioare. Durerea poate fi exacerbata prin activitate fizica, cel mai adesea cand pacientul se apleaca sau ridica greutati, si este diminuata prin odihna, iar in unele cazuri nu este influentata de acestea.

Durerea de spate poate fi de asemenea iradiata de la abdomen sau flancuri, semnaland posibilitatea existentei unui ulcer perforat, unei pancreatite acute sau unui anevrism aortic abdominal disecant.

Cauze

Apendicita. In apendicita retrocecala, durerea aparuta poate iradia la nivelul spatelui. Durerea este precedata de anorexie si greata, si este insotita de febra si, ocazional, varsaturi si sensibilitate abdominala.

Calculi renali. Colicile provocate de calculii renali rezulta de obicei in urma iritarii mucoasei ureterale, ce mareste frecventa si forta contractiilor peristaltice. Durerea se extinde de la unghiul costovertebral la flancuri, in regiunea suprapubiana si la organele genitale externe. Ea variaza ca intensitate si poate deveni insuportabila atunci cand calculii traverseaza ureterele. Calculii din pelvisul renal si calice pot cauza durere surda si constanta in flanc. Calculii renali produc de asemenea, greata, varsaturi, hematurie si agitatie (datorita durerii). Durerea dispare sau se reduce semnificativ dupa ce calculii ajung in vezica urinara.

Cancer de prostata. Durere de spate cronica poate fi singurul simptom al cancerului de prostata. Tulburarea poate cauza si hematurie si scaderea fluxului urinar.

Colecistita. Colecistita produce durere severa in cadranul abdominal superior drept care poate iradia la umarul drept, la piept si la spate. Durerea poate debuta brusc sau se poate intensifica gradat in decurs de cateva ore. Multi pacienti prezinta un istoric de durere similara aparuta dupa o masa bogata in alimente grasoase. Semnele si simptomele asociate includ anorexie, febra, greata, varsaturi, sensibilitate in cadranul superior drept, rigiditate abdominala, paloare si transpiratii.

Cordom. Tumoare maligna lent progresiva, cordomul cauzeaza durere persistenta la nivelul portiunii inferioare a spatelui, sacrumului si coccisului. Pe masura ce tumora se extinde, durerea poate fi insotita de constipatie si incontinenta urinara sau fecala.

Endometrioza. Endometrioza cauzeaza durere sacrala profunda si crampe severe in regiunea inferioara a abdomenului. Durere se agraveaza cu putin timp inainte sau in cursul menstruatiei. Este insotita de constipatie, sensibilitate abdominala, dismenoree si dispareunie.

Febra Rift Valley. Febra Rift Valley este o afectiune virala, transmisa la oameni prin muscatura tantarilor infectati sau in urma expunerii la animale infectate. Semnele si simptomele tipice includ febra, mialgie, slabiciune, ameteala si durere de spate.

Mielom. Durerea de spate cauzata de mielom se instaleaza de obicei brusc si se intensifica prin efort fizic. Poate fi insotita de semne si simptome de artrita, precum inflamatia si sensibilitatea articulatiilor. Alte manifestari includ febra, stare de rau, parestezie periferica si cadere in greutate.

Osteomielita vertebrala. Initial, osteomielita vertebrala cauzeaza durere de spate insidioasa. Pe masura ce progreseaza, durerea devine constanta, mai pronuntata noaptea si agravata de miscarea coloanei vertebrale. Semnele si simptomele asociate includ spasme ale musculaturii vertebrale, sensibilitatea procesului spinos, febra si stare de rau.

Osteoporoza vertebrala. Osteoporoza vertebrala cauzeaza durerea de spate cronica agravata de efortul fizic si usor redusa prin odihna.

Pancreatita acuta. Pancreatita este o afectiune grava care produce de regula durere continua si fulminanta in regiunea abdominala superioara, durere ce poate iradia la ambele flancuri si la spate.

Pielonefrita acuta. Pielonefrita produce durere progresiva in flanc si in regiunea abdominala inferioara, insotita de sensibilitate sau durere la nivelul spatelui. Alte semne si simptome includ febra crescuta si frisoane, greata si varsaturi, sensibilitate abdominala si in flanc, si urinari frecvente.

Ruptura de disc. Ruptura de disc produce durere spontana sau gradata in regiunea inferioara a spatelui cu sau fara durere a membrelor inferioare. Durere este exacerbata de efort fizic, tuse si stranut, si este redusa prin odihna. Aceasta boala poate afecta de asemenea postura si mersul.  Coloana este usor flexata, iar pacientul sta aplecat spre partea dureroasa. El merge incet si se ridica in picioare cu mare dificultate.

Sindrom Reiter. La unii pacienti, durerea in zona sacro-iliaca reprezinta primul simptom al sindromului Reiter. Durerea este insotita de triada clasica compusa din conjunctivita, uretrita si artrita.

Spondilita anchilozanta. Spondilita anchilozanta este o tulburare cronica si progresiva ce provoaca durere sacro-iliaca, ce iradiaza in sus de-a lungul coloanei vertebrale, si este agravata de presiune laterala asupra pelvisului. Rigiditatea anormala a coloanei vertebrale lombare ce apare atunci cand pacientul se apleaca inainte este de asemenea un semn caracteristic. Spondilita anchilozanta poate cauza sensibilitate locala, fatigabilitate, febra, anorexie, scadere in greutate si, ocazional, irita.

Spondilolisteza.  Afectare structurala majora caracterizata prin alunecarea inainte a unei vetebre, spondilolisteza poate produce durere in regiunea inferioara a spatelui.

Stenoza spinala. Asemanandu-se cu ruptura de disc, stenoza spinala produce durere de spate cu sau fara sciatica, care afecteaza de obicei ambele membre inferioare. Durerea poate iradia pana la degetele de la picioare si poate progresa spre amorteala sau slabiciune, daca pacientul nu se odihneste.

Teste neurologice. Punctia lombara si mielografia pot produce o durere de spate tranzitorie.

Tumori metastatice. Tumorile metastatice ce se raspandesc la coloana vertebrala cauzeaza durere in regiunea inferioara a spatelui la cel putin 25% din pacienti. Tipic, durerea debuteaza brusc si este insotita de durere musculara de tipul colicilor, si nu este diminuata prin odihna.

Ulcer perforat. La unii pacienti, perforarea unui ulcer gastric sau duodenal provoaca durere epigastrica spontana ce poate iradia in tot abdomenul sau la spate. Aceasta complicatie grava cauzeaza de asemenea abdomen de lemn, sensibilitate abdominala, absenta zgomotelor intestinale si respiratii superficiale. Semnele asociate includ febra, tahicardie si hipotensiune.

Variola. Semnele si simptomele initiale includ febra crescuta, stare de rau, cefalee severa, durere de spate si durere abdominala. O eruptie maculopapuloasa se dezvolta la nivelul mucoasei orale, faringelui, fetei si antebratelor si apoi extinde la nivelul trunchiului si membrelor inferioare. In decurs de 2 zile eruptia devine veziculara, iar mai tarziu pustuloasa. Leziunile se dezvolta in acelasi timp, par identice, si sunt mai proeminete la nivelul fetei si extremitatilor. Dupa 8-9 zile pustulele formeaza o crusta care ulterior se desprinde de piele, lasand in urma o cicatrice denivelata.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii