Trimite unui prieten Printeaza pagina

Durerea coronariana

Durerea coronariana apare de obicei brusc, paroxistic in cursul unui efort fizic, sub influenta unei emotii sau a frigului (angina pectorala). Dar se poate instala si in repaus, fara o cauza aparenta (infarctul miocardic).

Este localizata retrosternal (bolnavul arata cu intreaga palma zona dureroasa, uneori schitand miscarea de cleste, gheara).

Este o durere atroce si are caracter constrictiv (de multe ori nu cedeaza decat la opiacee), bolnavul afirma ca pieptul ii este strans intr-un cleste sau intr-un corset de fier care-l zdrobeste, alteori afirma ca este sfasiat de o gheara, arsura intensa, durere transfixianta, senzatia ca poarta o pelerina de plumb, iradiaza spre maxilar, zona apexiana, omoplat, apendicele xiloid interseapulovertebral stang si de-a lungul membrului superior stang pe traiect cubital.

Durerea este variabila de la cateva minute (angina pectorala) la ore sau zile (infarct miocardic). Este insotita de un sentiment straniu de teama, sentimentul mortii iminente si de o anxietate extrema.

Aceasta durere are ca substrat hipoxia miocardica, cu acumulare de metaboliti care excita terminatiunile nervoase intramiocardice. Asa se intampla in angina pectorala, angina instabila si infarctul miocardic.

Angina pectorala survine, asa cum spuneam, in conditii de efort, emotii, frig, are durata scurta (3-5 minute, maxim 15), cedeaza la repaus si in general la indepartarea cauzei declansante precum si la nitroglicerina.

Angorul instabil (sindromul coronarian intermediar) apare atat la efort cat si la repaus, durerea tine pana spre 30 minute, cedeaza partial la nitroglicerina. Apar crize subintrante - atacuri dureroase progresiv crescande ca frecventa, durata si intensitate.

Infarctul miocardic. Durerea survine prin excelenta in repaus (uneori in somn). Este de o intensitate insuportabila, dureaza ore intregi, nu cedeaza decat la morfina.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii