Trimite unui prieten Printeaza pagina

Distensia venelor jugulare

Distensia venelor jugulare reprezinta umflarea venelor jugulare datorita cresterii presiunii venoase in partea dreapta a inimii, care reflecta o crestere a presiunii venoase centrale. Este un semn caracteristic al insuficientei cardiace si altor boli cardiovasculare, precum pericardita constrictiva, stenoza tricuspidiana si obstructia venei cave superioara.

Cauze

Hipervolemie. Cresterea marcata a circulatiei sanguine cauzeaza distensia venelor jugulare, alaturi de cresterea rapida in greutate, cresterea tensiunii arteriale, edem periferic, si dispnee.

Insuficienta cardiaca. Dezvoltarea brusca sau treptata a insuficientei cardiace drepte cauzeaza de regula distensia venelor jugulare, alaturi de slabiciune si anxietate, cianoza, edem la nivelul membrelor inferioare si zonei sacrale, crestere constanta in greutate, confuzie si hepatomegalie. Alte manifestari includ greata si varsaturi, disconfort abdominal, anorexie datorata edemului visceral. Ascita este un semn tradiv. O insuficienta cardiaca dreapta masiva poate produce oligurie si anasacra. Daca insuficienta cardiaca stanga precede insuficienta cardiaca dreapta, distensia venelor jugulare reprezinta un semn tardiv.

Obstructia venei cave superioare. O tumoare sau, mai rar, tromboza pot duce treptat la distensia venelor jugulare atunci cand venele de la nivelul gatului, capului si bratelor nu dreneaza corespunzator, cauzand edem al fetei, gatului si bratelor.

Pericardita. Unul din semnele pericarditei il reprezinta distensia venelor jugulare, care devine mai pronuntata in cursul inspiratiei (semn Kussmaul). Pacientul se plange de obicei de durere in piept. Alte semne si simptome includ retentia de fluide cu edem, hepatomegalie, ascita.

Tamponada cardiaca. Aceasta tulburare grava produce distensia venelor jugulare alaturi de anxietate, neliniste, cianoza, dispnee, hipotensiune si piele umeda. De asemenea, provoaca tahicardie, tahipnee, zgomote cardiace infundate, pulsuri periferice slabe sau absente sau pulsuri care descresc in cursul inspiratiei, si hepatomegalie.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii