Trimite unui prieten Printeaza pagina

Dispepsia

Dispepsia reprezinta o senzatie de disconfort gastric, resimtita uneori dupa mese si asociata cu greata, eructatii, arsura gastrica si, posibil, crampe si distensie abdominala. Frecvent agravata de alimente condimentate, grasoase sau bogate in fibre si de consumul excesiv de cofeina, dispepsia care apare in absenta unei alte stari patologice de fond indica o tulburare a functiei digestive.

Dispepsia este in principal cauzata de tulburari gastrointestinale si, mai rar, de afectiuni cardiace, renale si pulmonare si de efecte ale medicamentelor. Se pare ca se instaleaza atunci cand alterarea secretiilor gastrice duce la cresterea excesiva a aciditatii gastrice.

Acest simptom poate rezulta de asemenea in urma supararilor emotionale si in urma mancatului in grapa sau nemestecatului corespunzator. Se instaleaza la cateva ore dupa masa si se mentine o perioada variabila de timp. Intensitatea sa depinde de cantitatea si tipul de alimente consumate si de motilitatea gastrointestinala. Administrarea de antiacide poate diminua disconfortul resimtit.

Cauze

Cancer gastrointestinal. Acest tip de cancer produce de obicei dispepsie cronica. Alte manifestari includ anorexie, fatigabilitate, icter, melena, hematemeza, constipatie si dureri abdominale.

Ciroza. In cazul cirozei, dispepsia variaza ca durata si intensitate si este diminuata prin administrarea unui antiacid. Alte efecte gastrointestinale sunt anorexia, greata, varsaturi, flatulenta, diaree, constipatie, distensie abdominala si durere in regiunea epigastrica sau in cadranul abdominal superior drept. Frecvent se intalnesc si scadere in greutate, icter, hepatomegalie, ascita, edem, febra, tendinta la sangerare si slabiciune musculara. Modificarile cutanate cuprind prurit sever, uscaciune excesiva a pielii, invinetire usoara si leziuni precum teleangiectazii si eritem palmar.

Colelitiaza. Dispepsia poate aparea alaturi de calculii biliari, de obicei dupa mese bogate in grasimi. Colica biliara, simptom comun al calculilor biliari, cauzeaza durere acuta care poate iradia la spate, umeri si piept. Pacientul poate prezenta de asemenea diaforeza, tahicardie, frisoane, febra slaba, pete si, tendinta de sangerare, icter cu prurit, urina inchisa la culoare si scaune de culoarea argilei.

Dilatatia gastrica. Senzatia de plenitudine in regiunea epigastrica este un simptom timpuriu al acestei tulburari grave. Asociate cu dispepsia sunt greata si varsaturile, distensia portiunii superioara a abdomenului si apatia. Pacientul poate prezenta semne si simptome de deshidratare, precum muscoase uscate si turgor redus al pieli,i si ale dezechilibrului electrolitic, precum puls neregulat si slabiciune musculara. Hemoragia gastrica poate produce hematemeza si melena.

Embolism pulmonar. Dispneea spontana caracterizeaza aceasta tulburare potential fatala. Insa, dispepsia poate aparea ca un disconfort intens, substernal. Alte manifestari includ anxietate, tahicardie, tahipnee, tuse, durere in piept, hemoptizie, sincopa, cianoza, distensia venei jugulare si hipotensiune.

Gastrita cronica. In gastrita cronica, dispepsia este diminuata de antiacide si agravata de alimente codimentate sau consum excesiv de cafeina. Apare alaturi de anorexie, senzatie de plenitudine, durere vaga in regiunea epigastrica, eructatii, greata si varsaturi.

Hepatita. Dispepsia apare in doua din cele trei stadii ale hepatitei. Faza preicterica produce o dispepsie moderata spre severa, febra, stare de rau, artralgie, corioza, mialgie, greata, varsaturi, alterarea simtului gustului sau mirosului, si hepatomegalie. Aparitia icterului marcheaza debutul fazei icterice, ce include de asemenea dispepsie, anorexie, iritabilitate si prurit sever. Pe masura ce icterul se reduce, se diminua si dispsia si alte efecte gastrointestinale ale bolii. In faza de recuperare se mentine doar iritabilitatea.

Hernia hiatala. In aceasta tulburare, dispepsia rezulta atunci cand portiunea inferioara a esofagului si cea superioara a stomacului patrund in torace pe masura ce presiunea abdominala se mareste.

Insuficienta cardiaca. Intalnita frecvent in insuficienta cardiaca dreapta, dispepsia tranzitorie poate aparea alaturi de o senzatie de „strangere in piept” si o durere acuta si constanta in cadranul superior drept. Insuficienta cardiaca cauzeaza de obicei si hepatomegalie, anorexie, greata, varsaturi, meteorism, ascita, tahicardie, distensia venei jugulare, tahipnee, dispnee si ortopnee. Alte manifestari includ edem, anxietate, fatigabilitate, diaforeza, hipotensiune, tuse, galop ventricular si atrial, nicturie, tensiune arteriala diastolica ridicata si piele palida si rece.

Interventiile chirurgicale. Dupa interventiile chirurgicale la nivel gastrointestinal, gastrita postoperatorie poate determina dispepsie, care dispare de regula in cateva saptamani.

Medicamente. Antiinflamatoarele nesteroidiene, in special aspirina, cauzeaza frecvent dispepsie. Diureticele, antibioticele, antihipertensivele, corticosteroizii si multe alte medicamente pot de asemenea provoca dispepsie in functie de toleranta pacientului la dozaj.

Pancreatita cronica. Dispepsia este de obicei asociata cu durere continua sau intermitenta in regiunea epigastrica care iradiaza la spate si in abdomen. De asemenea, pot sa apara anorexie, greata, varsaturi, scadere semnificativa in greutate, hiperglicemie si steatoree. Pacientul poate prezenta semnul Turner sau semnul Cullen.

Tuberculoza pulmonara. O dispepsie vaga poate aparea alaturi de anorexie, stare de rau si scadere in greutate. Semnele frecvent asociate tuberculozei pulmonare includ febra inalta, transpiratii nocturne, palipatii care apar la efort usor, tuse productiva, dispnee, adenopatie si hemoptizie ocazionala.

Ulcer duodenal. Simptom primar al ulcerului duodenal, dispepsia variaza de la o senzatie vaga de plenitudine sau presiune la o senzatie dureroasa in centrul sau in partea dreapta a regiunii epigastrice. Apare de regula la 2-3 ore dupa masa si este diminuata prin administrarea unui antiacid. Durerea poate trezi pacientul in cursul noptii cu senzatia de arsura gastrica si regurgitatia de fluide. Sensibilitatea abdominala si cresterea in greutatea pot aparea. Varsaturile si anorexia sunt rare.

Ulcer gastric. Dispepsia si arsura gastrica de dupa mese pot aparea in stadiile initiale ale ulcerului gastric. Simptomul principal il reprezinta insa durerea in zona epigastrica care poate fi insotita de varsaturi, senzatie de plenitudine si distensie abdominala. Scaderea in greutate si hemoragia gastrointestinala sunt de asemenea caracteristice.

Uremie.  Dispepsia este una dintre cele mai importante si timpurii manifestari ale uremiei. Tabloul clinic mai poate include anorexie, greata, varsaturi, meteorism, diaree, crampe abdominale, durere in regiunea epigastrica si crestere in greutate. Pe masura ce sistemul renal se deterioreaza, bolnavul poate prezenta edem, prurit, paloare, hiperpigmentatie, echimoze, disfunctie sexuala, memorie slaba, iritabilitate, cefalee, somnolenta, convulsii si oligurie.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii