Trimite unui prieten Printeaza pagina

Diskinezia oro-faciala

Diskinezia oro-faciala se caracterizeaza prin miscari involuntare anormale ce implica muschii fetei, cavitatii orale, limba, ochii si, ocazional, gatul. Poate fi unilaterala sau bilaterala, constanta sau intermitenta. Acest semn apare mai frecvent la femei decat la barbati, in special dupa varsta de 50 de ani.

Fiziopatologia diskineziei oro-faciale nu este pe deplin inteleasa. Desi diskinezia poate aparea in urma unui spasm hemifacial sau ca rezultat a anumitor medicamente, ea este frecvent idiopatica. Se pare ca diskinezia oro-faciala este determinata de presiunea exercitata asupra nervilor faciali, asociata cu o leziune extrapiramidala sau un dezechilibru fizic. Factorii psihogenici pot de asemenea juca un rol, lucru evidentiat de faptul ca supararile emotionale agraveaza diskinezia.

Cauze

Spasm hemifacial. Aceasta tulburare este caracterizata prin spasme unilaterale si intermitente ale muschilor fetei, ochilor si gurii. Pacientul poate prezenta un anumit grad de control voluntar asupra spasmelor. Tipic, spasmele sunt agravate de supararile emotionale si dispar in cursul somnului. Spasmele pot perturba vorbirea si inghitirea.

Medicamente. Metoclopramida cauzeaza rar diskinezie oro-faciala. Fenotiazinele si alte medicamente antipsihotice pot cauza diskinezie oro-faciala si alte afectari extrapiramidale. Efectele apar in urma unui tratament indelungat, in special dupa ce doza de medicament este redusa. Retractia buzelor si disfagia sunt semne frecvent intalnite.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii