Trimite unui prieten Printeaza pagina

Disgrafia

Disgrafia este o tulburare de invatare care afecteaza scrisul. Aceasta tulburare neurologica face actul scrisului dificil, astfel incat bolnavii intampina probleme in organizarea literelor, numerelor si cuvintelor scrise.

O persoana cu disgrafie se poate chinui sa formeze propozitii scrise, corect gramatical si din punct de vedere al punctuatiei, avand probleme precum omiterea unor cuvinte, ordonarea gresita a cuvintelor intr-o propozitie, folosirea incorecta a verbelor si substantivelor, etc. Persoanele cu disgrafie pot vorbi mult mai usor si fluent decat pot scrie.

Disgrafia apare in general atunci cand copii invata pentru prima data sa scrie. Cauza exacta nu este cunoscuta, insa tratamentul timpuriu poate ajuta la prevenirea sau reducerea problemelor.

Cauze

  • La adulti, disgrafia apare dupa atac vascular cerebral, dupa o afectiune sau o leziune cerebrala, care intereseaza in principal lobul parietal al creierului. Aceasta parte a creierului raspunde de functionarea efectiva a abilitatilor motorii fine si de vorbire.
  • Ereditatea este luata in considerare in anumite situatii, in care nici un alt motiv nu a fost asociat cu aparitia bolii
  • Probleme cu abilitatile motorii fine necesare scrisului
  • Coordonare slaba a muschillor implicati in actul scrisului. Pe langa simpla abilitate de a organiza si exprima idei in minte, scrisul necesita de asemenea de capacitatea de a coordona musculatura mainilor si degetelor pentru a transcrie aceste idei.

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii