Trimite unui prieten Printeaza pagina

Disdiadocokinezia

Disdiadocokinezia este o tulburare caracterizata prin dificultatea in a executa miscari alternative rapide, precum pronatia si supinatia bratelor, batutul palmelor, etc. Termenul de „disdiadocokinezie” provine din limba greaca, din urmatoarea combinatie de cuvinte: „dys” - rau, „diadocho” - a primi si „kinesia” - miscare .

Disdiadocokinezia este un semn important al multor tulburari cerebrale, precum scleroza multipla si sindromul neocerebelos, si este cauzata de leziuni ale cerebelului, parte a creierului care raspunde de controlul motor.  Este adesea rezultatul lezarii lobului posterior al cerebelului care ingreuneaza capacitatea de a utiliza grupele de muschi antagonisti. Muschii afectati sunt slabiti si obosesc mai usor, iar pacientul poate parea stangaci.

Pentru a diagnostica disdiadocokinezia, pacientul este rugat sa efectueze diverse sarcini simple care necesita miscari alternative rapide (ex. rasucirea unei clante, infiletarea unui bec, etc.). O persoana cu disdiadocokinezie este incapabila sa efectueze aceste sarcini sigur si rapid, sau uneori nu le poate efectua deloc.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii