Trimite unui prieten Printeaza pagina

Degetele hipocratice (hipocratismul digital)

Un semn nespecific al afectiunilor pulmonare si cardiovasculare, hipocratismul digital reprezinta dezvoltarea excesiva, nedureroasa, si de obicei bilaterala a tesuturilor moi de la nivelul falangelor terminale ale degetelor. Nu implica modificari ale osului subiacent. Degetele capata un aspect de "bat de tobosar".

Cauze

Abcesul pulmonar. Afectiunea provoaca hipocratism digital, care dispare odata cu vindecarea abcesului. Boala poate de asemenea determina durere in piept, dispnee, halitoza, tuse productiva cu sputa purulenta, urat mirositoare si cu sange, slabiciune, oboseala, anorexie, cefalee, stare de rau, pierdere in greutate si febra cu frisoane.

Bronsiectazia. Hipocratismul digital apare in stadiul avansat al acestei afectiuni. Pacientul se poate plange de oboseala, slabiciune, pierdere in greutate, dispnee de efort, febra, stare de rau, halitoza, si tuse productiva cu sputa mucopurulenta si urat mirositoare.

Bronsita. Degetele hipocratice pot aparea ca un semn tardiv in bronsita cronica, insa nu reflecta severitatea afectiunii. Pacientul are o tuse productiva cronica si poate prezenta dispnee, wheezing, utilizarea crescuta a muschilor respiratori accesori, cianoza, tahipnee, expiratie prelungita, si torace "in butoi".

Cancerul pulmonar si pleural. Degetele hipocratice apar frecvent in aceste tipuri de cancere. Alte semne si simptome asociate includ: hemoptizie, dispnee, wheezing, durere in piept, scadere in greutate, anorexie, oboseala, si febra.

Emfizemul. Hipocratismul digital apare tarziu in aceasta boala, care poate cauza si anorexie, stare de rau, dispnee, tahipnee, cianoza periferica, utilizarea muschilor respiratori accesori, torace "in butoi", si tuse productiva.

Endocardita. In endocardita infectioasa subacuta, hipocratismul digital poate fi insotit de febra, anorexie, paloare, slabiciune, transpiratii nocturne, oboseala, tahicardie si pierdere in greutate, artralgie, petesii Osler, si splenomegalie.

Fibroza interstitiala. Hipocratismul digital apare la aproape toti pacientii cu fibroza interitiala avansata. In general, bolnavii mai prezinta durere intermitenta in piept, dispnee, oboseala, pierdere in greutate, si posibil cianoza.

Insuficienta cardiaca. Degetele hipocratice sunt un semn tradiv al insuficientei cardiace alaturi de wheezing, dispnee si oboseala. Alte manifestari prezente sunt distensia venei jugulare, hepatomegalia, tahipneea, palpitatiile, cresterea inexplicabila in greutate, greata, anorexia, hipotensiunea, diaforeza, pulsul slab, paloarea, oliguriea, si ritmul cardiac galopant.

Cauze rare. Hipocratismul digital se poate intalni rar in anumite afectiuni hepatice si gastrointestinale, precum ciroza, boala Crohn, si colita ulcerativa.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii