Trimite unui prieten Printeaza pagina

Crepitatiile osoase

Crepitatiile osoase reprezinta paraiturile auzite sau vibratiile simtite prin palpare atunci cand se freaca doua oase. Acest semn se intalneste in general la nivelul unei fracturi osoase, insa poate sa apara si atunci cand tesutul cartilaginos de la nivelul articulatiilor este afectat (absent, indepartat) iar capetele oaselor se freaca intre ele, ca de exemplu la pacientii cu afectiuni articulare degenerative.

Evidentierea crepitatiilor osoase ajuta la confimarea diagnosticului de fractura osoasa, insa poate de asemenea cauza lezarea tesuturilor moi, nervilor si vaselor de sange de la acest nivel. In plus, prin frecarea fragmentelor osoase fracturate se poate converti o fractura inchisa intr-una deschisa daca capatul unuia dintre fragmente penetreaza pielea. Astfel, daca crepitatiile osoase la un pacient cu fractura au fost evidentiate, trebuie evitata repetarea testului.

Cauze

Artrita reumatoida. In artrita reumatoida avansata, crepitatiile sunt auzite atunci cand articulatia afectata este rotita. Aceasta afectiune se dezvolta insidios, producand semne si simptome nespecifice, precum oboseala, stare de rau, anorexie, febra slaba persistenta, scadere in greutate, limfoadenopatie, si mialgie si atralgii vagi. Ulterior, apar manifestarile mai specifice si localizate ale artritei reumatoide, cel mai frecvent la nivelul articulatiei interfalangiene proximale. Aceste semne apar in general bilateral si simetric si se pot extinde la articulatiile genunchilor, coatelor, incheieturilor si gleznelor. Articulatiile afectate devin rigide dupa perioade de inactivitate. Pacientul prezinta de asemenea caldura, inflamatie si sensibilitate la nivelul articulatiilor afectate, precum si limitarea gradului de mobilitate.

Fracturile. In plus fata de crepitatiile osoase, o fractura cauzeaza durere acuta locala, hematom, edem, si reducerea mobilitatii. Alte semne si simptome prezente includ: deformare locala, sensibilitate, schimbarea culorii in zona afectata, si pierderea functionalitatii membrului interesat. Afectarea neurovasculara poate determina cresterea timpului de reumplere capilara, slabirea sau absenta pulsului, cianoza, parestezie si afectarea perceptiei (toate acestea numai distal de locul fracturii). O fractura deschisa cauzeaza o rana cutanata evidenta.

Osteoartrita. Crepitatiile osoase pot fi evidentiate in cursul testelor de evaluare a mobilitatii la pacientii cu osteoartrita avansata. Crepitatiile fine resimtite la palpare pot indica inasprirea suprafetelor articulare; crepitatiile evidente, sunt un semn al afectarii avansate a cartilajului articular. Simptomul principal al osteoartritei este durerea articulara, care apare in special la miscare. Aceasta se poate asocia cu rigiditate articulara, care apare de regula dupa odihna si dispare in cateva minute de la inceperea miscarii.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii