Trimite unui prieten Printeaza pagina

Crepitatiile aerice subcutanate

Atunci cand bule de aer sau gaze (ex. dioxid de carbon) raman "prinse" in tesutul subcutanat prin palparea sau percutia pielii, se produce un sunet asemanator unor paraituri, numit crepitatie aerica subcutanata. Bulele se simt ca niste noduli mobili si nu provoaca durere, chiar daca crepitatiile subcutanate sunt asociate cu afectiuni dureroase. In general, tesutul afectat este vizibil edematos; aceasta poate determina o ocluzie grava a cailor aeriene daca edemul intereseaza gatul sau portiunea superioara a toracelui.

Bulele de aer sau gaze patrund in tesutul subcutanat prin plagi deschise la nivelul carora actioneaza bacterii anaerobe, sau in urma unei rupturi sau perforatii potential fatale a unui organ plin cu aer sau care produce gaze (ex. plamani, intestin).

Cauze

Chirurgia toracica. Crepitatiile aerice subcutanate pot sa apara daca aerul patrunde in tesut in zona in care se efectueaza incizia.

Diverse tratamente. Ventilatia artificiala poate duce la ruperea alveolelor pulmonare, determinand aparitia crepitatiilor.

Fractura orbitara. Aceasta fractura permite aerului din sinusurile nazale sa patrunda in tesuturile subcutanate, provocand crepitatii aerice subcutanate la nivelul pleoapelor si orbitei. Cel mai frecvent semn al unei fracturi orbitale il reprezinta echimoza periorbitala. Acuitatea vizuala este de obicei normala, iar pacientul prezinta edem facial, diplopie si, ocazional, pupila ochiului afectat poate fi dilatata sau nereactiva. Miscarile extraoculare pot fi afectate.

Gangrena gazoasa. Crepitatiile aerice subcutanate reprezinta semnul caracteristic al acestei infectii rare dar foarte grave, care este cauzata de bacterii anaerobe. Ele sunt insotite de simptome locale ca durere, inflamatie, si modificarea coloratiei cutanate, precum si de necroza. Pielea care acopera leziunea se poate rupe dezvaluind un muschi necrotic de culoare rosu-inchis sau neagra, si o scurgere apoasa sau spumoasa urat mirositoare. Alte manifestari asociate sunt tahicardia, tahipneea, cianoza, apatia si o febra moderata.

Pneumotorax. Pneumotoraxul sever produce crepitatii aerice subcutanate in portiunea superioara a toracelui si la nivelul gatului. In multe cazuri, bolnavul are o durere unilaterala, rareori localizata initial, si intensificata prin inspiratie. De asemenea, tulburarea poate fi insotita de dispnee, anxietate, neliniste, tahipnee, cianoza, tahicardie, folosirea muschilor respiratori accesorii, si tuse neproductiva.

Ruptura de trahee. Aceasta problema grava produce crepitatii aerice subcutanate in zona gatului si peretelui anterior al toracelui. La persoana afectata se pot observa dispnee severa, tahicardie, utilizarea muschilor respiratori accesorii, hipotensiune, cianoza, anxietate extrema, si posibil hemoptizie si emfizem mediastinal.

Ruptura esofagiana. Ruptura esofagului determina, de regula, crepitatii aerice subcutanate la nivelul gatului, peretelui toracic, sau fosei supraclaviculare, desi acest semn nu este intotdeauna prezent. In cazul rupturii segmentului cervical al esofagului, pacientul prezinta durere puternica, sensibilitate, si inflamatie la nivelul gatului sau zonei supraclaviculare, disfagie, odinofagie, si vertij ortostatic.

Ruptura grava a segmentului intratoracic al esofagului poate cauza emfizem mediastinal, durere (retrosternala, epigastrica, la nivelul gatului sau scapulei), edem al peretelui toracic si gatului, dispnee, tahipnee, expansiune toracica asimetrica, cianoza, diaforeza, tahicardie, hipotensiune, disfagie, si febra.

Testele de diagnostic. Testele endoscopice, precum bronhoscopia si endoscopia tractului gastrointestinal superior, pot cauza ruptura sau perforatia organelor respiratorii sau digestive, producand crepitatii aerice subcutanate.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii