Trimite unui prieten Printeaza pagina

Cosmarurile

Comarurile sunt vise neplacute asociate cu sentimente negative, precum anxietate sau frica. Ele pot aparea din copilarie si au tendinta sa dispara dupa varsta de 10 ani.

Cosmarurile par reale, adesea devenind mai tulburatoare pe masura ce visul se desfasoara. Insa, de obicei nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Ele pot deveni o problema atunci cand apar frecvent si provoaca o frica de somn sau un somn lipsit de odihna.

Medicii se refera la cosmaruri, folosind termenul de „parasomnii” - experiente neplacute care apar in cursul somnului, de regula in etapa cunoscuta ca somn REM (miscari oculare rapide).

Cauze

Abuzul de substante. Alcoolul si drogurile pot provoca aparitia cosmarurilor.

Cartile si filmele de groaza. Cititul cartilor sau privitul filmelor de groaza, in special inainte de somn, pot provoca cosmaruri.

Gustarile inainte de somn. La unele persoane, mancatul inainte de somn (care stimuleaza metabolismul si activitatea cerebrala) poate duce la aparitia cosmarurilor.

Medicamentele. Unele medicamente, precum antidepresivele, narcoticele, barbituricele, beta-blocantele si medicamentele folosite in boala Parkinson, pot determina cosmaruri.

Starile patologice. Uneori starile de boala pot declansa cosmaruri, in special daca sunt asociate cu febra.

Stresul. Stresul poate provoca aparitia cosmarurilor. O schimbare traumatica majora, precum moartea unei persoane dragi, poate avea acelasi efect.

Traumsimele. Cosmarurile sunt frecvent intalnite la persoanele ce au suferit un accident sau alt eveniment traumatizant. Ele apar adesea in tulburarea de stres post-traumatica.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii