Trimite unui prieten Printeaza pagina

Comportamentul psihotic

Comportamentul psihotic reprezinta inabilitatea sau lipsa dorintei de a recunoaste realitatea si de a relationa cu alte persoane. Poate debuta spontan sau insidios, evoluand de la plangeri de oboseala, insomnie sau dureri de cap la izolare sociala si preocupare de anumite aspecte ce duc la reducerea semnificativa a functionalitatii.

Diverse comportamente (grupate sau separate) pot constitui comportamentul psihotic. Acestea includ iluzii, halucinatii, limbaj bizar si perseverenta. Iluziile sunt interpretari gresite ale stimulilor senzoriali externi (de exemplu, un miraj aparut in desert). Spre deosebire de iluzii, halucinatiile sunt perceptii senzoriale neprovocate de stimuli externi. Limbajul bizar reflecta o tulburare de comunicare; poate varia de la ecolalie (repetarea fara scop a unui cuvant sau a unei fraze) la neologisme (crearea sau folosirea unor cuvinte a caror sens doar pacientul il cunoaste). Perseverenta, un raspuns verbal sau motor persistent, poate indica o afectiune cerebrala. Modificarile motorii includ inactivitate, activitate excesiva si miscari repetitive.

Cauze

Afectiuni organice. Diverse tulburari, precum sindromul de retragere alcoolica, intoxicatia cu cocaina sau amfetamina, hipoxia cerebrala si bolile de nutritie pot produce comportament psihotic. Bolile endocrine, precum disfunctia glandelor suprarenale, si infectiile severe, precum encefalita, pot de asemenea cauza comportament psihotic. Printre cauzele neurologice se numara boala Alzheimer si alte tipuri de dementa.

Afectiuni psihiatrice. Comportamentul psihotic se intalneste de obicei in tulburarea bipolara, tulburarea de personalitate, schizofrenia si unele boli pervazive de dezvoltare.

Medicamente. Aproape orice medicament poate cauza comportamentul psihotic ca o reactie adversa rara si severa.

Interventii chirurgicale. Delirul si depresia postoperatorie pot produce comportament psihotic.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii