Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ceafa de bizon (cocoasa de bizon)

Ceafa de bizon este un simptom caracterizat prin acumulare de grasime in zona cervicodorsala si poate indica prezenta hipercorticismului (sindromul Cushing).

Hipercorticismul poate fi provocat de terapia indelungata cu glucocorticoizi, carcinomul suprarenalian, adenomul suprarenalian sau de hipersecretia de corticotropina a hipofizei (boala Cushing).

Cauze

Hipercorticism. Cocoasa de bizon variaza in dimensiuni in functie de severitatea bolii si de cresterea in greutate. Este frecvent asociata cu hirsutism, fata de „luna plina” si obezitate truncala, cu maini si picioare slabe. Pielea poate parea transparenta, cu striatii si echimoze purpurii. Alte manifestari includ acnee, distrofie si slabiciune musculara, oboseala, hipertensiune arteriala, schimbari de personalitate, amenoree sau oligomenoree la femei si impotenta la barbati.

Obezitate morbida. Dimensiunea cocoasei de bizon depinde de cresterea in greutate si de distributia tesutului adipos. Semnele si simptomele asociate mai cuprind striatii cutanate argintii, hipertensiune arteriala si hipogonadism.

Medicamente. Ceafa de bizon poate aparea in urma utilizarii unor doze excesive de glucocorticoizi, precum cortizon, hidrocortizon, prednison sau dexametazona.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii