Trimite unui prieten Printeaza pagina

Cardiomegalia

Cardiomegalia reprezinta marirea inimii, ce se poate manifesta prin ingrosarea muschiului inimii sau prin dilatarea (marirea in volum) unei sau mai multor camere ale inimii.

Cardiomegalia poate fi asociata cu simptome, precum scurtarea respiratiei, ameteala, edem, tuse, durere in piept. Aceste simptome pot sa nu apara pana cand inima nu s-a marit suficient incat sa nu faca fata efortului aditional.

Cauze

Afectiuni tiroidiene. Atat hipotirodisimul cat si hipertiroidismul pot provoca tulburari cardiace, printre care si marirea inimii.

Amiloidoza. Amiloidoza este o afectiune metabolica caracterizata prin formarea unor depozite anormale de proteine in unul sau mai multe organe. Daca amiloidul se acumuleaza in inima, poate cauza marirea sa.

Anemiile. Anemiile sunt tulburari in care nu exista suficiente hematii sanatoase pentru a transporta oxigenul la tesuturi. In absenta tratamentului, anemia cronica poate cauza un ritm cardiac rapid sau neregulat. Inima trebuie sa pompeze mai mult sange pentru a compensa nevoia de oxigen a tesuturilor. In cazuri rare, cand anemia ramane netratat timp indelungat inima se poate mari.

Aritmiile. Artimiile cardiace pot afecta functia de pompa a inimii. Efortul suplimentar pe care inima trebuie sa-l faca pentru a pompa sangele poate cauza marirea sa.

Atacul de cord. Afectarile produse in cursul unui atac de cord pot cauza marirea inimii.

Boli valvulare. In interiorul inimii exista 4 valve care mentin circulatia sanguina in directia potrivita. Daca valvele sunt afectate de diverse stari patologice, precum febra reumatica, defecte cardiace, infectii (endicardita infectioasa), boli ale tesutului conjunctiv, anumite medicamente, radioterapie, inima se poate mari.

Cardiomiopatii (boli ale muschiului inimii).­ In unele cardiomiopatii peretii unuia sau ambilor ventriculi pot fi ingrosati.

Defecte cardiace congenitale. Multe tipuri de defecte cardiace congenitale pot provoca marirea inimii, afectand circulatia sangelui de la nivelul inimii si crescand travaliul cardiac.

Hemocromatoza. Hemocromatoza reprezinta tulburarea in care organismul nu metabolizeaza corespunzator fierul, cauzand acumularea sa in variate organe, inclusiv in muschiul cardiac. Aceasta poate cauza marirea ventriculului stang.

Hipertensiune arteriala. Cresterea tensiunii arteriale poate creste travaliul cardiac, ducand la marirea si ingrosarea miocardului.

Hipertensiune pulmonara. La pacientii cu hipertensiune pulmonara, inima trebuie sa pompeze mai puternic pentru a deplasa sangele inspre si dinspre plamani. Ca rezultat, partea dreapta a inimii se poate mari.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii