Trimite unui prieten Printeaza pagina

Cacogeuzia

Termenul de cacogeuzie provine din limba greaca („kakos” - neplacut) si din limba latina („gustum” - gust). Se traduce ca gust neplacut. Este utilizat pentru a sugera o halucinatie sau o iluzie gustativa ce se prezinta sub forma unui gust neplacut.

Cacogeuzia este adesea asociata si/sau confundata cu cacosmia.

Cacogeuzia este clasificata ca fiind o afectiune senzoriala.

Cauze

Cele mai intalnite cauze ale cacogeuziei sunt legate de patologia cavitatii bucale. Tulburarile gastrointestinale si afectiunile pulmonare pot fi de asemenea responsabile de aparitia cacogeuziei. Daca cacogeuzia este insotita de cacosmie trebuie luate in considerare infectiile tractului respirator superior si sinuzitele.

Afectiuni dentare. Cariile sunt probabil cea mai intalnita cauza a cacogeuziei. De asemenea, pot fi implicate si afectiuni gingivale, precum gingivita sau parodontita.

Afectiuni ale cavitatii bucale. Ulceratiile aftoase, cancerul cavitatii orale si stomatitele pot duce la aparitia cacogeuziei. Afectiuni ale gatului, precum tonsilita si faringita, pot fi de asemenea responsabile. Diverse cauze ale xerostomiei (gura uscata) pot cauza cacogeuzie dar acest lucru este de obicei datorat riscului crescut de infectii dentare si ale cavitatii bucale care reduc productia de saliva.

Tulburarile gastrointestinale. Un numar de tulburari ale tractului gastrointestinal pot provoca cacogeuzie. Printre acestea se numara gastropareza, stenoza pilorica, gastrita.
Cacogeuzia poate fi prezenta si in cazurile grave de reflux gastroesofagian. In acest caz cacogeuzia se datoreaza particulelor de mancare partial digerate, uneori descompuse si acidului gastric care trec inapoi in faringe sau cavitatea bucala.

Afectiuni respiratorii. Bolile care afecteaza caile aeriene si plamanii pot fi responsabile de aparitia cacogeuziei si halitozei. Majoritatea cauzelor sunt de natura infectioasa. Acestea includ abcese pulmonare, gangrena, bronsiectazie si tuberculoza.

Medicamente. Anumite medicamente, precum antibioticele, contraceptivele orale si unii inhibitori ai pompei de protoni pot determina cacogeuzie.

Cacogeuzia poate sa apara ca efect secundar al unor alimente, bauturi sau substante ilicite consumate recent.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii