Trimite unui prieten Printeaza pagina

Atrofia musculara

Atrofia musculara reprezinta degenerarea morfologica si functionala a unui muschi, ca rezultat a afectarii inervatiei musculare sau a repausului muscular prelungit. Cand sunt lipsite de exercitiu fizic regulat, fibrele musculare isi pierd din masa si lungime, producandu-se o scadere vizibila a masei si conturului muscular si o deformare in zona afectata.

In general,atrofia apare in urma unei leziuni sau afectiuni neuromusculare. Insa  poate fi provocata si de unele tulburari endocrine, metabolice, si de repaus prelungit. Un anumit grad de atrofie musculara apare odata cu inaintarea in varsta.

Cauze

Scleroza laterala amiotrofica. Simptomele initiale ale slerozei laterale amiotrofice progresive sunt slabiciunea si atrofia musculara, care debuteaza la inceput la o singura mana, se extind la brat si apoi se dezvolta si la mana si bratul opus. Ulterior, cuprind trunchiul, gatul, limba, laringele, faringele si membrele inferioare; slabirea progresiva a muschilor respiratori conduce la insuficienta respiratorie. Alte manifestari ale bolii sunt flaciditate musculara, reflexe tendinoase profunde hiperactive, spasticitate usoara a muschilor membrelor inferioare, disfagie, tulburari de vorbire, salivatie excesiva si depresie.

Arsuri. Formarea de tesut cicatricial fibros, durerea si pierderea de proteine serice sunt rezultate ale arsurilor grave, care pot limita miscarile musculare, ducand la atrofie.

Sindromul compartimental si contractura ischemica Volkmann. In aceste tulburari acute, atrofia musculara este un semn tardiv al ischemiei ireversibile, alaturi de contracturi, paralizie si pierderea pulsului. Semnele si simptomele timpurii includ durere puternica ce se intensifica la miscare, slabiciune si parestezie.

Hernie de disc. Comprimarea radacinilor nervoase duce la slabiciune musculara, inactivitate musculara si, ulterior, la atrofie. Simptomul principal il reprezinta durerea puternica in zona lombara, ce poate radia la fese, membre inferioare si este adesea insotita de spasme musculare.

Hipotiroidism. In hipotiroidism pot aparea atrofia si slabiciunea reversibile a muschilor bratelor si coapselor. Alte manifestari includ crampe si rigiditate musculara, intoleranta la frig, crestere in greutate in ciuda anorexiei, tegumente uscate si pale, aspect umflat al fetei mainilor si picioarelor, si bradicardie.

Ruptura de menisc. Atrofia muschiului cvadriceps, rezultata in urma imobilizarii prelungite a genunchiului si slabiciunii musculare, reprezinta un semn clasic al acestei tulburari traumatice.

Scleroza multipla. Scleroza multipla poate produce atrofia membrelor ca rezultat al slabiciunii musculare progresive. Tabloul clinic mai poate include contracturi, diplopie si vedere incetosata, nistagmus, reflexe tendinoase profunde hiperactive, parestezie, dizartrie, disfagie, mers ataxic, labilitate emotionala, impotenta si disfunctie urinara.

Osteoartrita. Osteoartrita cronica cauzeaza atrofia zonelor vecine articulatiilor afectate ca rezultat al slabiciunii progresive si inutilizarii acestora. Alte semne si simptome includ deformarea articulatiilor, acumulare de fluid in articulatii, si contracturi.

Boala Parkinson. In aceasta boala, rigiditatea musculara, slabiciunea musculara si lipsa de activitate indelungata a muschilor pot produce atrofie. Pacientul poate dezvolta bradikinezie, un mers caracteristic, hipersalivatie, disfagie, dizartrie si, ocazional, blefarospasm.

Neuropatie periferica. In aceasta boala, slabiciunea musculara evolueaza lent spre paralizie flacida si ulterior, atrofie. Muschii extremitatilor distale sunt in general primii afectati. Tabloul clinic mai cuprinde parestezie, hiperestezie sau anestezie a mainilor si picioarelor, durere arzatoare de la intensitate usoara la puternica, anhidroza, tegument rosietic si lucios, si diminuarea sau absenta reflexelor tendinoase profunde.

Deficit protetic. Daca deficitul proteic este cronic, poate duce la slabiciune si atrofie musculara. Alte manifestari ale bolii includ fatigabilitate cronica, apatie, anorexie, piele uscata, edem preferic, si par uscat.

Radiculopatie. Afectarea radacinilor nervilor spinali poate cauza atrofie musculara, precum si slabiciune, paralizie, durere puternica si, uneori, pierderea sensibilitatii in zonele inervate de nervii interesati.

Artrita reumatoida. Atrofia musculara se dezvolta in stadiile tardive ale acestei afectiuni, pe masura ce durerea si rigiditatea articulara reduc activitatea musculara.

Sindromul Shy-Drager. Acest sindrom neurologic progresiv este caracterizat prin atrofie musculara, hipotensiune ortostatica, incontinenta, tremor, afectarea coordonarii si ataxie. Afecteaza in principal adultii tineri si de varsta mijlocie.

Lezarea maduvei spinarii. Traumatizarea maduvei spinarii poate produce slabiciune musculara grava si paralizie flacida si ulterior spastica, care vor conduce la atrofie musculara. Alte semne si simptome prezente depind de intensitatea lezarii maduvei si pot include insuficienta respiratorie, afectare senzoriala, disfunctia vezicii urinare si a intestinului, reflexe tendinoase profunde hiperactive, reflex Babinski pozitiv, disfunctie sexuala, priapism, hipotensiune si anhidroza (de regula unilaterala).

Atac cerebro-vascular. Atacul cerebro-vascular poate produce slabiciune contralaterala sau bilaterala si ulterior atrofie musculara la nivelul membrelor, fetei, si limbii. Semnele si simptomele asociate depind de zona si extinderea afectarii vasculare si pot include dizartrie, afazie, ataxie, apraxie, agnozie si parestezie ipsilaterala sau pierderea sensibilitatii. Pacientul poate dezvolta tulburari de vedere, alterarea nivelului de constienta, amnezie, modificari de personalitate si labilitate emotionala.

Tireotoxicoza. Tireotoxicoza produce slabiciune generalizata si atrofie musculara. Alte semne si simptome ale bolii sunt anxietate extrema, fatigabilitate, intoleranta la cald, diaforeza, tremor, tahicardie, palpitatii, galop ventricular sau atrial, dispnee, scadere in greutate si marirea tiroidei.

Medicamente. Terapia prelungita cu steroizi influenteaza metabolismul muscular si duce la atrofie, mai ales la nivelul membrelor.

Imobilizare. Imobilizarea prelungita la pat poate cauza slabiciune si atrofie.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii