Trimite unui prieten Printeaza pagina

Apraxia

Apraxia reprezinta incapacitatea de a efectua corect diverse miscari voluntare in absenta unei slabiciuni semnificative, afectari senzoriale sau  tulburari de coordonare. Acest semn neurologic indica de regula prezenta unei leziuni la nivelul emisferelor cerebrale. Debutul, severitatea si durata sa variaza.

In functie de stadiul la care apare perturbarea miscarilor voluntare, apraxia este clasificata ca ideationala, ideomotorie si kinetica.

In apraxia ideationala pacientul poate efectua o sarcina, insa nu reuseste sa memoreze ordinea in care trebuie realizata. In cazul apraxiei ideomotorii pacientul intelege si poate realiza o sarcina, insa nu poate formula un plan pentru a-l duce la capat. Iar in apraxia kinetica pacientul intelege sarcina si formuleaza un plan pentru a o efectua, insa nu poate pune in miscare muschii necesari.

Cauze

Boala Alzheimer. Uneori, boala Alzheimer determina apraxie ideomotorie gradata si ireversibila. De asemenea, poate cauza amnezie, anomie, apatie, afazie, neliniste, agitatie, iluzii paranoice, incontinenta, ataxie, tremor, retragere sociala.

Abces cerebral. Ocazional, apraxia poate fi rezultatul unui abces cerebral de mari dimensiuni, insa, de obicei, dispare spontan dupa reducerea infectiei. In functie de localizarea abcesului, apraxia poate fi insotita de cefalee, febra, somnolenta, scaderea acuitatii mentale, afazie, dizartrie, hemipareza, hiperreflexie, incontinenta, convulsii focale sau generalizate, si tulburari oculare (nistagmus, afectarea campului vizual, pupile inegale).

Tumoare cerebrala. In cazul unei tumori cerebrale, apraxia progresiva poate fi precedata de catre scaderea acuitatii mentale, cefalee, ameteala si convulsii. Poate aparea impreuna cu sau imediat dupa aparitia semnelor timpurii ale presiunii intracraniene crescute, precum modificari pupilare. De asemenea, se poate asocia cu alte semne si simptome in functie de localizarea tumorii, cum ar fi afazia, dizartria, afectarea campului vizual, slabiciune, rigiditate si hiperreflexia extremitatilor.

Encefalopatia hepatica. Boala poate cauza instalarea treptata a apraxiei, care poate fi reversibila in urma tratamentului corespunzator. Semnele si simptomele timpurii includ dezorientare, amnezie, afectarea vorbirii, dizartrie, asterixis, si letargie. Semnele tardive cuprind hiperreflexie, reflex Babinski pozitiv, agitatie, convulsii, fetor hepatic, stupor, si coma.

Atac vasculo-cerebral. Apraxia se instaleaza brusc in cazul atacului cerebral, si dispare de regula spontan; insa poate si persista. Semnele si simptomele asociate variaza in functie de artera afectata si pot include cefalee, confuzie, stupor sau coma, hemiplegie, afectarea unilaterala sau bilaterala a campului vizual, afazie, agnozie, dizartrie si incontinenta urinara.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii