Trimite unui prieten Printeaza pagina

Apneea

Apneea inseamna incetarea respiratiei spontane, iar in majoritatea cazurilor reprezinta o urgenta medicala ce necesita interventie medicala imediata.

Ocazional, apneea poate fi temporara si autolimitanta, precum in respiratiile Cheyne-Stokes si Biot.

Apneea este de regula provocata de unul sau mai mult de 6 mecanisme fiziopatologice, fiecare dintre aceste mecanisme avand numeroase cauze. Cele mai frecvente cauze ale apneei includ traumatisme, stop cardiac, afectiuni neurologice, aspiratia de corp strain, bronhospasm, si supradoza medicamentoasa.

Cauze

Obstructia cailor aeriene. Obstructia sau compresia traheei sau bronsiilor, poate provoca apnee spontana prin blocarea circulatiei aerului si poate conduce la insuficienta respiratorie acuta.

Disfunctia trunchiului cerebral. Disfunctia primara sau secundara a trunchiului cerebral poate cauza apnee prin afectarea capacitatii trunchiului cerebral de a initia respiratiile. Apneea se poate instala brusc (precum in traumatisme, hemoragii sau infarct) sau treptat (ca in bolile degenerative sau tumori).

Boala parenchimatoasa pulmonara. Acumularea de lichid in alveolele pulmonare produce apnee prin perturbarea schimburilor de gaze si prin producerea insuficientei respiratorii acute. Apneea poate debuta brusc, precum in cazurile de inec sau edem pulmonar acut, sau treptat, precum in cazurile de emfizem. Apneea poate fi de asemenea precedata de o respiratie dificila, cu utilizarea muschilor respiratori accesorii.

Medicamente. Deprimantele sistemului nervos central pot cauza hipoventilatie si apnee. Benzodiazepinele pot provoca depresie respiratorie si apnee atunci cand se administreaza intravenos impreuna cu deprimante ale SNC la persoanele in varsta sau la pacientii cu afectiuni acute.
Blocantele neuromusculare (ex. anticolinesterazele) pot produce apnee spontana datorita paraliziei muschilor respiratori.

Apneea in somn. Apnee repetitiva ce apare in cursul somnului datorita obstructiei circulatiei aerului sau disfunctiei trunchiului cerebral.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii