Trimite unui prieten Printeaza pagina

Agnozia

Agnozia este o tulburare neurologica definita ca „stare de necunoastere”, in care pacientii care nu prezinta probleme senzoriale nu pot recunoaste obiecte, persoane sau intamplari prin folosirea simturilor. Desi organele de simt functioneaza corespunzator, creierul nu poate interpreta corect informatia primita.

Cand este afectat un singur simt, agnozia este numita in functie de acesta (ex. agnozie auditiva, vizuala).

Copii cu dezabilitati de invatare prezinta adesea o agnozie partiala.

Agnozia este adesea limitata la anumite tipuri de stimuli. De exemplu, bolnavul poate recunoaste vocea unei persoane insa nu si fata. Exista bolnavi care nu-si pot recunoaste nici chiar propria fata in oglinda. Pacientii cu autotopagnozie nu pot recunoaste sau localiza parti ale propriului corp.

Bolnavii ce sufera de agnozia culorilor nu pot recunoaste culorile, in ciuda faptului ca au o vedere normala. Bolnavul poate distinge culori insa acestea nu prezinta niciun sens pentru el.

Cauze

Agnozia este cauzata de afectarea regiunilor cerebrale responsabile de interpretarea informatiei senzoriale specifice.

Cele mai frecvente cauze ale acestor afectari cerebrale sunt atacul vasculocerebral, traumatismele craniene sau tumorile cerebrale localizate in lobul parietal al emisferelor cerebrale.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii