Trimite unui prieten Printeaza pagina

Acromatopsia (discromatopsia)

Acromatopsia sau discromatopsia reprezinta inabilitatea sau slabirea capacitatii de a percepe culorile. Poate avea origine oftalmologica sau neurologica, poate fi congenitala sau dobandita. Doar in cazul acromatopsiei dobandite pacientul se plange de tulburarea vederii.

Testele clinice folosite pentru identificarea acromatopsiei includ utilizarea de planse pseudoizocromatice Ishihara (acestea au fost intocmite in special pentru descoperirea acromatopsiei congenitale si testeaza mai mult spectrul rosu-verde decat spectrul albastru-galben), sortarea culorilor in functie de nuanta, precum in testul de evaluare cromatica Farnsworth-Munsell. Dificultatea aparuta in efectuarea acestor teste nu reflecta intotdeauna prezenta acromatopsiei.

Cauze

Probabil cel mai frecvent tip de acromatopsie este acromatopsia ereditara, careia i se recunosc mai multe forme: monocromatica (este afectat un singur tip din cele trei clase de celule fotoreceptoare cu conuri), dicromatica (sunt afectate doua clase), si tricromatica (sunt afectate toate cele trei clase). Aceste discromatopsii ereditare sunt binoculare si simetrice si nu se modifica o data cu varsta.

Acromatopsia dobandita poate fi cauzata de lezarea nervului optic sau a cortexului cerebral. Spre deosebire de forma ereditara a bolii, in acromatopsia dobandita deficitul coloristic este evident si suparator pentru pacient, si poate afecta doar o parte a campului vizual (hemiacromatopsie).

Nevrita optica este provocata de afectarea zonei occipito-temporale a creierului. Aria vizuala V4 a cortexului vizual, ce este dedicata procesarii culorilor, este localizata in girul occipito-temporal.

Leziunile unilaterale pot produce o hemiacromatopsie omonima. Leziunile din aceasta regiune pot, de asemenea, produce prosopagnozie, alexie, si afectarea campului vizual. In ischemia vertebrobazilara au fost raportate cazuri de acromatopsie tranzitorie.

Diagnosticul diferential al acromatopsieise face cu agnozia pentru culori, inabilitatea de a numi sau recunoaste culorile in ciuda perceptiei vizuale intacte, si cu anomia culorilor.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii