Trimite unui prieten Printeaza pagina

Acatizia

Acatizia este un simptom caracterizat prin sentimentul de neliniste interioara, adesea asociat cu miscari agitate, continue si lipsite de scop, precum leganatul inainte si inapoi, incrucisarea repetata a picioarelor, mers inainte si inapoi, etc. Suprimarea voluntara a miscarilor poate exacerba tensiunea interna sau anxietatea.

Cea mai frecventa cauza a acatizie o reprezinta administrarea de medicamente neuroleptice (efect secundar acut sau tardiv). De asemenea, agentii de depletie a dopaminei (ex. tetrabenazina, rezerpina) pot provoca acatizia. Acatizia apare la bolnavii boala Parkinson sau alte sindroame parkinsoniene.

Ca tratament se poate incerca reducerea sau incetarea terapiei cu neuroleptice, insa in acest caz psihoza coexistenta poate exacerba. Betablocantele (ex. propranololul) pot fi de ajutor in reducerea nelinistii motorii, precum si medicamentele anticolinergice, amantidina, clonazepamul si clonidina.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii