Trimite unui prieten Printeaza pagina

Acalculia

Acalculia reprezinta dificultatea de a intelege si rezolva problemele matematice.

Leziunile cerebrale care cauzeaza afazia receptiva sau afazia Wernicke sunt adesea asociate cu dificultatea in rezolvarea problemelor aritmetice. Desi majoritatea bolnavilor prezinta atat afazie cat si acalculie, acalculia poate exista si ca afectiune de sine statatoare.

Persoanele care sufera de acalculie incurca adesea o operatie matematica cu alta. De exemplu, bolnavul poate aduna atunci cand i sa efectueze o operatie de scadere, sau poate combina cifrele in loc sa calculeze corect (de exemplu, sa adune 2 cu 3 si sa obtina rezultatul 23).

Leziuni ale lobului parietal stang produc adesea acalculie.

Acalculia poate fi diagnosticata cerandu-i pacientului sa efectueze probleme aritmetice ce implica operatii matematice simple, precum adunarea sau scaderea. Daca pacientul rezolva bine aceste operatii, se pot folosi teste si putin mai complexe.

Acalculia poate fi clasificata in:

  • primara: deficitul in efectuarea problemelor aritmetice este mult mai sever decat orice alta disfunctie cognitiva coexistenta
  • secundara: apare in contextul existentei altor deficite cognitive, precum cele de limbaj (afazie, alexie, sau agrafie), de atentie, de memorie sau de perceptie spatiala

Acalculia poate aparea in asociere cu alexia, agrafia, agnozia, dezorientarea dreapta-stanga, si dificultatea in pronuntarea cuvintelor ca parte a sindromului Gerstmann cu leziuni ale lobului parietal dominant.

Acalculia secundara este mult mai des intalnita decat cea primara.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii