Trimite unui prieten Printeaza pagina

Absenta reflexului cornean

Reflexul cornean se testeaza bilateral, prin aplicarea unei bucati fine de vata sterila pe cornee. In mod normal, chiar daca se testeaza un singur ochi, pacientul trebuie sa clipeasca cu ambii ochi de fiecare data cand este atinsa corneea - acesta este reflexul cornean. Cand reflexul este absent pleoapele nu se misca cand este atinsa corneea.

Fibrele nervoase aferente, asociate acestui reflex, sunt localizate in ramura oftalmica a nervului trigemen (nervul cranian V); fibrele nervoase eferente sunt cuprinse in nervul facial (nervul cranian VII).

Absenta unilaterala sau bilaterala a reflexului cornean poate rezulta in urma afectarii acestor nervi.

Cauze

Keratoconjunctivita herpetica. Boala poate cauza anestezie corneana (de regula unilateral), adenopatie regionala, blefarita, si aparitia unor vezicule pe pleoape.

Lezarea sau infarctul de trunchi cerebral. In cazul in care leziunea trunchiului cerebral afecteaza nervul cranian V sau VII, poate apare absenta reflexului cornean la ochiul situat opus fata de leziune. Se mai pot intalni: scaderea nivelului de constienta, disfagie, dizartrie, slabiciunea membrului contralateral, si semne si simptome timpurii de presiune intracraniana crescuta, precum cefalee si varsaturi.

Neuromul acustic. Tumoarea afecteaza nervul trigemen, cauzand un reflex cornean slab sau absent, tinitus, si slabirea unilaterala a auzului.

Nevralgia trigeminala. Reflexul cornean diminuat sau absent poate fi prezent daca este afectata ramura oftalmica a nervului trigemen. Pacientul cu nevralgie trigeminala prezinta, de regula, episoade spontane de durere intensa, ce dureaza intre 1 si 15 minute, pe traiectul uneia dintre diviziunile nervului trigemen, in special ramura maxilara si ramura mandibulara. Episoadele pot fi declansate prin stimulare locala (ex. cand lumina atinge obrajii), prin expunerea la temperaturi crescute sau scazute, sau prin consumul de alimente sau bauturi fierbinti sau reci.

Paralizia Bell. Cauza frecventa a reducerii sau absentei reflexului cornean, paralizia Bell determina paralizia nervului cranian VII (facial). De asemenea, poate produce paralizie sau slabiciune hemifaciala completa si salivatie excesiva in jumatatea afectata a fetei. Ochiul din partea implicata poate fi mereu inchis si poate lacrima constant.

Sindromul Guillain-Barre. In aceasta afectiune polineuropata, reflexul cornean slab sau absent este insotit de pierderea ipsilaterala a controlului muschilor faciali, slabiciune musculara (debuteaza de regula la membrele inferioare si se extinde la nervii bratelor si nervul facial in decurs de 72 de ore), dizartrie, disfagie, parestezie, paralizia muschilor respiratori, insuficienta respiratorie, hipotensiune ortostatica, diaforeza si tahicardie.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii