Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Alergia la latex (cauciucul natural)

Ce este latexul?

Temenul latex se refera la seva copacului de cauciuc si la produsele confectionate din acesta seva.
Latexul natural nu trebuie confundat cu cauciucul sintetic. Produsele confectionate din cauciuc sintetic nu sunt periculoase pentru persoanele alergice la latex.

Produsele ce contin latex

Latexul este o component frecventa a produselor medicale: punti dentare , tuburi, sonde, seringi, stetoscoape, catetere, etc.

Latexul se gaseste de asemenea in multe produse de larg consum: biberoane, suzete, baloane, preservative, anvelope, jucarii din cauciuc, incaltaminte, etc.

Persoanele alergice la latex pot fi alergice si la anumite alimente: mere, avocado, banana, morcovi, telina, castane, alune, arahide, kiwi, pepeni, papaya, pere, piersici, prune, cirese, cartofi cruzi, rosii, etc.

Simptome

Simptomele includ:

  • mancamirea, roseata si inflamarea zonei de care s-a atins latexul (ex. inflamarea sau mancarimea gingiilor si a limbii dupa un consult stomatologic)
  • nas infundat
  • dificultati respiratorii (astm)
  • conjuntivita
  • dermatita de contact
  • soc anafilactic

Diagnostic

Cel mai frecvent, diagnosticul se pune prin efectuarea testelor de sange. Daca rezultatele sunt negative se pot efectua si teste cutanate.
In cadrul testelor cutanate pielea este zgariata si se aplica o solutie ce contine latex. Daca persoana este alergica zona se inroseste si se umfla.

Tratament

Cel mai eficient tratament este evitarea contactului cu latexul si produsele din latex.
Unele medicamente (antihistaminicele) ajuta la ameliorarea simptomelor.
Pentru tratamentul de urgenta se recomanda epinefrina autoinjectabila.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii