Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Nevralgia de trigemen (trigeminala)

Generalitati

Nevralgia de trigemen este o afectiune neurologica rara, ce se manifesta prin dureri severe recurente la nivelul fetei. In general afecteaza persoanele in varsta si debuteaza in jurul varstei de 60-70 ani. Rar, este intalnita la adultii tineri. Femeile sunt mai frecvent afectate decat barbatii. Tratamentul medicamentos consta, de regula, in administrarea de carbamazepina. Insa, daca acesta nu da rezultate pozitive sau cauzeaza efecte secundare grave se opteaza pentru tratamentul chirurgical.

Nervul trigemen (perechea a V-a de nervi cranieni) este unul dintre principalii nervi ai fetei. Se numeste nerv trigemen deoarece prezinta 3 ramuri principale (oftalmica, maxilara si mandibulara). Fiecare dintre aceste ramuri se divide in ramuri mai mici.

Ramurile nervului trigemen transmit senzatiile tactile si dureroase de la nivelul fetei, dintilor si cavitatii bucale. De asemenea, nervul trigemen controleaza nervii masticatori, glandele salivare si lacrimale.

Nervalgia reprezinta durerea localizata pe traiectul unui nerv.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii