Trimite unui prieten Printeaza pagina

Abdomenul silentios

Abdomenul silentios se refera la absenta sunetelor abdominale (timp de minim 5 minute) percepute in mod normal prin auscultatie cu stetoscopul, in fiecare cadran abdominal.

Sunetele abdominale inceteaza atunci cand obstructia vasculara sau mecanica blocheaza peristaltismul intestinal. Cand peristaltismul intestinal lipseste, gazele provenite de la continutul intestinal si fluidul secretat de catre peretii intestinali se acumuleaza si destind lumenul intestinal, conducand la complicatii grave (precum, perforatie, peritonita si sepsis) sau soc hipovolemic.

Simpla obstructie mecanica, cauzata de adeziuni, hernie sau tumori, provoaca pierderea de fluide si electroliti si induce deshidratarea. Obstructia vasculara intrerupe circulatia sanguina catre peretii intestinali, ducand la ischemie, necroza si soc.

Intreruperea spontana a sunetelor abdominale, atunci cand este insotita de durere, rigiditate si distensie abdominala, semnaleaza o criza grava ce necesita interventie medicala imediata.

Cauze

Obstructia intestinala mecanica completa. Intr-o obstructie intestinala mecanica completaabsenta sunetelor abdominale urmeaza unei perioade de sunete intestinale hiperactive. „Tacerea” insoteste o durere abdominala acuta care apare in cadranul abdominal afectat si poate iradia catre flanc sau regiunile lombare. Semnele si simptomele asociate includ balonare si distensie abdominala, constipatie, greata si varsaturi (cu cat este mai puternic blocajul, cu atat sunt mai puternice varsaturile si apar mai repede). In stadiile tardive, pot aparea semne de soc cu febra, sensibilitate si rigiditate abdominala.

Ocluzia arterei mezenterice. In cadrul acestei tulburari grave, sunetele abdominale dispar dupa o perioada de hiperactivitate sonora. Apoi, brusc, se instaleaza o durere periombilicala severa, urmata de distensie abdominala, varsaturi, constipatie si semne de soc. Febra apare frecvent. Mai tarziu, se poate instala o rigiditate abdominala.

Ileus paralitic (adinamic). Semnul principal al ileusului paralitic este absenta sunetelor abdominale. In plus fata de distensia abdominala tabloul clinic mai include disconfort general si constipatie, sau prezenta unor scaune lichide. Daca ileusul paralitic urmeaza unei infectii abdominale acute, pacientul poate prezenta de asemenea febra si durere abdominala.

Chirurgia abdominala. Sunetele abdominale sunt in mod normal absente dupa efectuarea unei interventii chirurgicale la nivelul abdomenului, ca rezultat al utilizarii anestezicelor si manevrelor chirurgicale.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii