Trimite unui prieten Printeaza pagina

Litiaza renala in sarcina

Litiaza renala este afectiunea caracterizata prin prezenta calculilor in rinichi, care pot migra in uretere si vezica.

Migrarea unui calcul din rinichi in jonctiunea pielo-ureterala sau pe ureter, la o pacienta gravida constituie o problema delicata, deoarece tonusul ureteral scazut (fiziologic in sarcina) poate fi confundat cu ureterohidronefroza.

In plus, explorarile radiologice (indiferent de varsta sarcinii) si medicamentele eficiente in tratarea colicii sunt contraindicate in sarcina.

Toate aceste obstacole recomanda tratarea colicii nefretice la gravide intr-un serviciu de urologie specializat, mai ales in situatia in care colica este febrila.

Examenul ecografic este esential pentru diagnostic, in monitorizarea evolutiei si mai ales tratament.

Odata identificata ureterohidronefroza si eventual obstacolul (bazinet, ureter lombar, ureter pelvin), se instituie un tratament cu antispastice, alaturi de restrangerea la maxim a consumului de lichide si caldura locala.

Aspectul modificat al urinii aflate in distensie deasupra obstacolului si/sau aparitia febrei impune instituirea unui drenaj: prin sonda JJ sau, daca tentativa de cateterism esueaza, prin nefrostomie percutana (sonda aplica prin piele).

Dupa cateterism gravida va fi monitorizata pana ce febra scade, iar ulterior va continua la domiciliu tratamentul conform antibiogramei.

Este recomandata schimbarea sondei JJ la un interval de 3-4 luni, si, dupa nastere, reinternarea pacientei intr-un serviciu de urologie in care se realizeaza tratamentul multimodal al litiazei, pentru rezolvarea afectiunii urologice.


Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii