Trimite unui prieten Printeaza pagina

Bolile infectioase in sarcina

Bolile infecioase cronice

Tuberculoza pulmonara si sarcina

Clinic s-a putut constata ca, in majoritatea cazurilor considerate odinioara ca au contractat tuberculoza in timpul sarcinii, examinarile radiologice au aratat ca aceste leziuni existau deja. Asa se explica de ce aceste forme au o tendinta rapida la excavare si septicemie. In cazurile in care tuberculoza a preexistat sarcinii, prognosticul este in raport cu forma clinica a tuberculozei.

Formele calcificate si fibrozate sau formele stabilizate nu sunt agravate de sarcina.

Formele evolutive, acute, febrile, recente, sau subacute, au un prog-nostic rezervat. Daca sunt tratate corect, de specialist, in momentul aparitiei sarcinii, evolutia este uneori favorabila. In cazurile neglijate, evolutia este accelerata.

Perioada de lauzie este considerata a fi cea mai critica. Formele care au evoluat defavorabil in timpul sarcinii, de regula, se agraveaza si mai mult in lauzie.

Practic, tuberculoza pulmonara nu are influente defavorabile asupra sarcinii. In mod exceptional se poate produce avort in formele septicemice (de infectie a sangelui), de asemenea se stie ca sarcinile gemelare asociate cu tuberculoza pulmonara sunt defavorizate, avortul si nasterea prematura sunt aproape regula.

Tuberculoza nu este o boala ereditara iar un nou-nascut dintr-o mama tuberculoasa este sanatos si ramane sanatos daca este izolat din momentul nasterii. Daca se face aceasta izolare, procentul de imbolnavire este egal cu acel al fetilor nascuti din mame netuberculoase.

Colaborarea dintre ftiziolog si ob-stetrician este obligatorie. La inceputul gestatiei se pune problema intreruperii terapeutice a sarcinii. In aceste cazuri, indicatia o face ftiziologul. Intreruperea o efectueaza obstetricianul.

In cazurile in care se considera ca sarcina poate evolua se impune un tratament medicamentos, care va fi indicat de catre ftiziolog. De asemenea, obstetricianul trebuie sa supravegheze mama in primele saptamani dupa nastere si nou-nascutul.

In lauzie se va supraveghea indeaproape bolnava deoarece, in principiu, suprimarea alaptarii la o femeie cu tuberculoza este indicata de ftiziolog. Copilul trebuie separat de mama, supravegheat atent si continuu. Vaccinarea BCG este indicata. Copilul suporta bine aceasta vaccinare; mai rar pot aparea adenopatii.

Tuberculoza genitala

Se intampla ca unele femei cu tuberculoza genitala sa ramana gravide (cu totul exceptional). In asemenea cazuri, sarcina este dusa la termen.

Se impune un tratament si in cursul sarcinii, precum si in lauzie.

Tuberculoza urinara

Aceasta forma de tuberculoza are o influenta nefavorabila asupra gestatiei.

Ceea ce este interesant de retinut este ca adesea sarcina scoate in evidenta o pielita atipica si rebela la tratamentul obisnuit. De aici s-a tras concluzia ca sarcina este o cauza frecventa de agravare a tuberculozei renale, mai ales in formele acute.

In general, sarcina nu agraveaza prognosticul tuberculozei care este tratata si nu contraindica nici o terapie medicala sau chirurgicala. De asemenea viitorul mamei si al copilului care sunt bine supravegheati nu ridica probleme deosebite.

inapoi  

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii