Trimite unui prieten Printeaza pagina

Avortul spontan

Clinica avortului

De la starea in care fatul se gaseste in uter si pana cand acesta este expulzat in afara, avortul trece prin diverse faze, ce reprezinta etape progresive de efectuare a lui.

Avortul iminent. In avortul iminent pierderea sarcinii este pe pragul de a incepe (iminenta).

Clinic se exprima prin urmatoarele simptome: hemoragie discreta de obicei, colici uterine intermitente, suportabile, la tuseu col ramolit, inchis.

Iminenta de avort este forma reversibila in care sarcina mai poate fi salvata, daca oul este viu, cu un tratament juidicios in timp util.

Avortul in evolutie este de 3 tipuri:

1. Avortul incipient, caracterizat prin: hemoragie, ce creste cantitativ, colici uterine intermitente, accentuate, colul uterin incepe sa se deschida (modificari de col), ridicare moderata a temperaturii, semnele de sarcina dispar.

2. Avortul in curs: avortul este "in curs de efectuare". Simptomele sunt: hemoragie abundenta,in functie de varsta sarcinii, colici uterine intermi-tente "abortive", violente, colul uterin deschis, embrionul sau fatul, impreuna cu elementele ovulare, sunt partial expulzate in vagin, fenomene de anemie "prin hemoragie acuta" direct proportionale cu varsta sarcinii, gradul si cantitatea hemoragiei.

3. Avortul efectuat: fatul a fost expulzat. Acesta poate fi:

  • avort complet in luna I (mai rar in a II-a) de sarcina, caracte-rizat prin expulzia oului, de obicei expulzat in totalitate, resturile reduse ovulare se elimina spontan, hemoragia sisteaza spontan, poate intra in normal de la sine.
  • avort incomplet este forma in care se rezolva marea majoritate din avorturile embrionare si fetale (din luna a II-a pana in luna a IV-a). Caracteristicile clinice sunt: embrionul sau fatul a fost expulzat, sunt prezente resturi ovulare in cavitatea uterina, hemoragia continua, dureri difuze in partea inferioara a abdomenului, crestere moderata a temperaturii si febra (posibilitatea infectiei).

Complicatiile avortului apar mai mult in avortul incomplet, si pot cuprinde:

  • hemoragia de diverse grade, in functie de varsta sarcinii
  • anemia consecutiva (uneori poate fi chiar acuta)
  • infectia, prin cheaguri si resturi ovulare infectate.

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii