Trimite unui prieten Printeaza pagina

Apoplexia uteroplacentara

Prin dezlipirea prematura a placentei normal inserate sau apoplexie uteroplacentara, intelegem o dezlipire variabila ca extindere a placentei normal inserate, in timpul sarcinii sau travaliului, avand ca urmare un hematom placentar si un tablou clinic a carui gravitate depinde de extinderea dezlipirii.

In forma sa minora poate trece neobservata, pe cand in forma majora poate determina accidente de extrema gravitate, ce pot merge pana la moartea mamei si a fatului. Din fericire este un accident rar.

Cauze

Cauzele apoplexiei uteroplacentare cuprind un complex de factori: multiparitatea (mai mult de o nastere), procesele inflamatorii cronice, disgravidia tardiva - elementul cauzal esential, etc.

Factorii determinanti sunt traumatismele, chiar microtraumatismele (efort, tuse etc.), cordonul ombilical scurt care trage placenta, si crizele de hipertensiune in cadrul disgravidiei.

Semne si simptome

Se descriu doua forme clinice: forma minora (atenuata) si forma majora (grava)

Forma minora sau atenuata se caracterizeaza prin simptome reduse ce pot trece neobservate (usoara jena), durere suportabila instalata brusc, tonus uterin crescut cu contractii ce adesea declanseaza nasterea, hemoragie redusa (apare rar).

Acest tablou simptomatic se rezolva fie prin disparitia lui, cu evolutia in continuare a sarcinii (dezlipire foarte mica), fie prin nastere prematura (cand desprinderea este mai insemnata).

Forma majora sau grava reprezinta o urgenta medicala.

Simptomele locale se manifesta prin durere violenta in abdomen, contractie permanenta a uterului, uter marit mai mult decat varsta reala a sarcinii, hemoragie redusa, cu sange negricios, semnele disgravidiei prezente (hipertensiune, edem), zgomotele cordului fetal nu se mai aud (un semn aproape intotdeauna prezent), colul este inchis.

Simptomele generale se manifesta prin pierderea cunostintei, agitatie, anxietate, neliniste, paloare extrema, transpiratii reci, sete accentuata, tulburari de simt (vaz, auz), puls slab, hiper-tensiune apoi hipotensiune, oligurie, stare de soc.

Mortalitatea materna este de 0% in formele minore si peste 50% in formele majore, iar cea fetala este de 0% in forma minora, si de pana la 95% in forma majora.

Tratament

Ingrijirea profilactico-curativa a disgravidiei tardive este elementul esential, alaturi de evitarea efortului fizic, a traumatismelor si intemperiilor.

In formele minore:

  • in cursul sarcinii:dupa internarea in spital se administreaza antispasmodice, antianemice
  • cand travaliul este declansat se supravegheaza atent

In formele majore. Desocarea si remontarea starii generale este masuri de prim ordin.

Evacuarea rapida a continutului uterului - de urgenta, daca se poate pe caile naturale; in caz contrar se face operatie cezariana (in caz de mare urgenta este admisa si pe fat mort in uter).


Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii