Trimite unui prieten Printeaza pagina

Mecanismul cresterii si dezvoltarii

Metode de apreciere a cresterii si dezvoltarii

Criteriile antropometrice sunt cel mai usor de masurat, cele mai importante fiind:

1. Cresterea poderala

Nou-nascutul la termen cantareste in medie 3000-3500 grame. In perioada de 0-4 luni cresterea ponderala este in general de 700 g/luna, cu mentiuna ca in prima luna de viata cresterea in greutatea poate fi de 500 g. Intre 4-8 luni cresterea ponderala este de 500 g/luna, iar intre 8-12 luni de 250 g/luna.

Asadar, un sugar sanatos va avea 6000 g la 4 luni si intre 9000-9500 g la varsta de 1 an.

Aceste date sunt o medie, fiecare sugar avand propria rata de crestere. In primii doi ani de viata de regula baietii au cu 0,5 kg mai mult decat fetitele.

In al doilea an de viata ritmul de crestere va fi de 250-300 g/luna. Dupa varsta de 2 ani cresterea in greutate va fi in medie de 2,5 kg/an.

Cresterea ponderala se urmareste cel mai corect prin cantarire saptamanal in prima luna, apoi bilunar si lunar, iar inregistrarea grafica realizeaza curba ponderala care trebuie sa fie ascendenta.

2. Cresterea in lungime

Este de asemenea, inegala si in salturi. Cresterea in lungime este spectaculoasa in primul an de viata, de la 48-52 cm pana la 70 cm la varsta de 1 an.

In general, intre 1-2 ani, cresterea in lungime este de aproximativ 10-12 cm, avand aproximativ in medie 4-5 cm/an pana la pubertate cand are loc un "salt" important in inaltime de 6-8 cm pe an (mai accentuat la baieti).

In general, lungimea de la nastere se dubleaza la 4-5 ani si se tripleaza la 14-15 ani.

Cresterea staturala prezinta variatii individuale care nu au semnificatie patologica si sunt influentate de tipul constitutional, alimentatie, exerxitii fizice, etc.

Masurarea copiilor se face pana la 2 ani cu pediometrul, apoi pe o tija marcata sau pur si simplu la ‘tocul usii’. Este important sa o facem, cel putin anual dupa un an , pentru a depista precoce eventualele tulburari endocrine.

3. Perimetrul cranian occipito-frontal masoara la nastere 34-35 cm. El se masoara la nivelul boselor frontale si al protuberantei occipitale. El creste cu 2 cm pe luna in primele 3 luni, cu 1 cm/luna in urmatoarele 3 luni si cu 0,5 cm in ultimele 6 luni. La varsta de 1 an, perimetrul cranian are 45 cm, la 5 ani -50 cm, iar la 15 ani -55 cm.

Perimetrul toracic mamar este mai mic la nastere - aproximativ 31-33 cm - devine egal cu cel cranian la varsta de 1 an.

Perimetrul abdominal variaza cu varsta (la 3 luni aproximativ 38cm) si poate fi de folos in depistarea unor stari patologice grave.

4. Dezvoltarea neurologica si psihica a copilului

Sistemul nervos are dezvoltare rapida in perioada fetala si ulterior, maturarea sa continuandu-se dupa nastere si in primii ani de viata.

Dupa 20 de saptamani de gestatie, structurile cerebrale sunt formate si multiplicarea neuronilor este terminata.

Intre 1-3 ani copilul continua sa faca progrese relativ rapide in dezvoltarea psiho-motorie.

Astfel, intre 1 an si 1 an si jumatate, merge bine, nesprijinit, foloseste singur lingurita, pronunta 5-10 cuvinte simple, identifica cateva imagini, arata nasul, ochii, gura. La 1,6 ani poate urca o scara tinandu-se cu mana de balustrade, dar nu poate cobora decat tarandu-se. Se poate alimenta singur, stangaci, isi imbogateste vocabularul la 10-25 de cuvinte.

Intre 1,5-2 ani suie si coboara treptele scarii daca este tinut de mana, poate face asocieri spontane de 2-3 cuvinte, isi controleaza sfincterele. La varsta de 2 ani poate urca si cobora singur o scara, face propozitii de cate 3-4 cuvinte, se joaca cu alti copii, poate numi 3 obiecte din 5, vorbeste numai la persoana a 3-a sau folosind pronume.

De la 2,5-3 ani poate merge singur pe varful degetelor, incearca sa stea intr-un picior, isi imbogateste considereabil vocabularul cu cuvinte pe care le pronunta corect, isi spune numele complet, incepe sa recite versuri scurte. La 3 ani copilul vorbeste despre el la pesoana intaia.

Intre 3-7 ani curiozitatea se dezvolta, copilul pune din ce in ce mai multe intrebari prin care incearca sa inteleaga situatii si fenomene necunoscute, vocabularul continua sa se imbogateasca, atentia voluntara se dezvolta treptat, facand posibila la varsta de 6 ani inceperea instruirii scolare, datorita aparitiei gandirii logice.

In perioada prepubertara, ca si in cea pubertara , se produc mari transformari psihointelectuale, copilul integrandu-se, prin intermediul scolii, in viata sociala.

inapoi  

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii