Trimite unui prieten Printeaza pagina

Mecanismul cresterii si dezvoltarii

Cresterea si dezvoltarea dentara normala

Este unul dintre criteriile de monitorizare a cresterii si dezvoltarii normale.

Prima dentitie (dentitia temporara): isi are originea in primii muguri care apar in timpul dezvoltarii intrauterine in luna a 3-a, iar mineralizarea lor incepe in luna a 5-a de viata fetala. Eruptia se face inainte de mineralizarea completa, la varsta de 6-8 luni a sugarului.

Dentitia temporara are 20 de dinti care apar pana la varsta de 2 ani si 6 luni.

La sugari, eruptia dentara se poate insoti de tulburari digestive (scaderea apetitului, scaune mai moi), febra, perturbari locale (inflamatii si durere la nivelul gingiilor, salivatie abundenta).

Primii dinti care apar sunt incisivii centrali inferiori, ei aparand intre lunile 5-6, dar pot sa apara si la 12 luni sau la 4 luni. Dintii ies de obicei simetric, dar intervalul intre eruptia a doi dinti poate fi de 5-6 luni. Spre 30 luni, copilul va avea 20 de dinti. Fiecare copil are ritmul propriu de aparitie si dezvoltare a dintilor.

A doua dentitie (dentitia definitiva sau permanenta) - tip adult, este alcatuita din 32 de dinti. In momentul eruptiei acestora, intr-o anumita cronologie, radacina acestor dinti are inca nevoie de 3-4 ani pentru maturare.

Primii dinti permanenti sunt primii molari "de 6 ani".


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii