Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ingrijirea copilului

Jocul

In decursul copilariei se va acorda jocului importanta cuvenita, deoarece in procesul acestuia se dezvolta toate functiile psihice ale copilului, ca: atentia, observatia, imaginatia, capacitatea intelectuala, interesul.

Modul de joc difera dupa varsta si puterea de intelegere a copilului. Copilul nu trebuie transformat in bucuria si ditractia parintilor si bunicilor.

De la observarea si examinarea obiectelor prin vaz si pipait, prin dezvoltarea progresiva a sistemului nervos central, copilul ajunge la forme de joc tot mai complexe.

Jocul, jucariile, imbracamintea si locul de joaca, vor fi adaptate varstei copilului.

In primele 3 luni, jocul consta in luarea sugarului in brate, in oferirea unor jucarii usoare, atragatoare. Aceste jucarii se pot agata de patul copilului pentru a le putea privi si ca sa-i fie accesibile.

Pana la varsta de 6 luni, jocul sugarului se desfasoara in pat, dupa aceea in tarc. In timpul jocului urmarim sa favorizam dezvoltarea psiho-motorie, in functie de varsta, facand sugarul sa urmareasca un obiect; il vom ajuta sa-l apuce, vom provoca rasul, ridicarea in sezut, mersul pe branci si efectuarea primilor pasi sprijiniti.

La varsta de 2 ani, copii prefera jucariile mecanice si de constructii simple, se joaca cu plastilina, incercand modelarea ei, manifesta interes pentru teatrul de papusi.

La varsta de 3 ani apar jocuri care imita conduita umana: plimbarea, adormirea sau alimentarea papusii, deci jocul incepe sa se desfasoare in plan mental.

Se disting urmatoarele forme de joc in raport cu varsta:

  • jocul de reproducere, in care se reflecta relatiile sociale din mediul sau. Copilul reda cu fidelitate comportamentul adultilor din jurul sau
  • jocul de miscare, in special cu mingea, cercul, de-a avioanele, care ii dezvolta prezenta de spirit, abilitatea in miscare, orientarea in spatiu si timp
  • jocurile de creatie sunt constituite din experienta de viata a copilului, au la baza lor un subiect si pun bazele personalitatii copilului

Prin joc, copilul isi insuseaste regulile unei vieti civilizate, isi formeaza gusturile, preferintele si modalitatile de a actiona.

inapoi  

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii