Trimite unui prieten Printeaza pagina

Pubertatea

Mecanismul pubertatii

Elementele declansatoare sunt hormonii ce stimuleaza organele genitale, secretati de glanda hipofiza. Ei produc cresterea organelor sexuale, secretia hormonilor sexuali (androgeni, corticosuprarenali, la ambele sexe).

La fata, hormonii estrogeni, secretati de ovar, produc cresterea si maturarea uterului, vaginului, a sanilor si a labiilor mici.

La baiat, se adauga hormonii androgeni gonadici, care imprima caracterul masculin al pilozitatii.

Sfarsitul adolescentei este marcat de scaderea hormonului somatotrop hipofizar (responsabil de cresterea taliei), de cresterea glandei tirorde si a secretiei sale.

Adolescenta urmeaza pubertatii si se delimiteaza cronologic intre 16-18 ani la fete, intre 16-21 ani la baieti. In adolescenta, cresterea staturala se opreste si inceteaza osificarea. Se dezvolta tesutul muscular si tesutul grasos subcutanat. Are loc desavarsirea functionala a tuturor organelor, in paralel cu maturizarea sexuala inceputa in perioada precedenta.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii