Trimite unui prieten Printeaza pagina

Pubertatea

Etapele pubertatii

Pubertatea este perioada de dezvoltare a organismului care face tranzitia intre copilarie si varsta adulta. In perioada pubertara se produc modificari profunde ale intregului organism privind dezvoltarea somatica, maturizarea sexuala si dezvoltarea neuropsihica. Varsta debutului pubertatii prezinta mari variatii individuale.

Evolutia perioadei pubertare se estimeaza in medie pe o durata de 4-5 ani. Acestei perioade i se disting trei etape:

1. Etapa prepubertara incepe la varsta de 10 ani la fete si de 12 ani la baieti, fiind dominata de secretia de hormon somatotrop (STH), care stimuleaza cresterea generala a organismului si determina saltul statural prepubertar. De asemenea, in aceasta etapa incepe secretia de hormoni ovarieni si testiculari.

2. Etapa pubertara este dominata de procesele de maturare sexuala, ca urmarea cresterii secretiei de hormoni gonadotropi (care stimuleaza activitatea organelor genitale) si sexuali. Se produce o dezvoltare structurala si functionala a organelor genitale, astfel ca, dupa o perioada de acumulari cantitative, are loc saltul calitativ, adica aparitia primului ciclu menstrual la fete si, a primului ejaculat la baieti.

3. Etapa postpubertara (adolescenta) dureaza de aparitia pubertatii pana la inchiderea cartilajelor de crestere, ceea ce coincide cu aparitia molarului al 3-lea, cand se desavarsestete maturarea sexuala si mai ales maturarea neuropsihica. Aceasta etapa este dominata hormonal de secretia hormonilor tiroidieni, care intervin in procesele de crestere si diferentiere tisulara a organismului.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii