Trimite unui prieten Printeaza pagina

Varicela

Complicatii

Complicatiile apar relativ rar.

Complicatii determinate de actiunea directa a virusului varicelo-zosterian

  1. complicatii respiratorii - apar mai frecvent la copii cu imunosupresie si la nou-nascutii cu varicela congenitala:
    • Pneumonia variceloasa primara: rara la copilul imunocompetent; debuteaza intre 1-6 zile de la debutul rash-ului; se caracterizeaza prin: tuse frecventa,cianoza, durere toracica, dispnee (greutate in respiratie), tahipnee (frecventa crescuta a respiratiei), sputa hemoragica, hipoxemie severa (cantitati scazute de oxigen) Este cauza majora de morbiditate si mortalitate la gravida si la copii cu malignitati.
    • Laringita acuta obstruanta sau crupul varicelos - complicatie extrem de rara; este determinat de localizarea VZV (virusul varicelo-zosterian) la nivelul laringelui in special la sugari si copii mici

  2. complicatii neurologice - indicatie de spitalizare a copiilor imunocompetenti cu varicela; incidenta mai crescuta la copii < 5 ani:
    • Encefalita variceloasa: debut brusc intre 2-8 zile de la debutul eruptiei cu: febra, cefalee, convulsii, coma la care se poate asocia si sindromul meningean. Evolutia este favorabila sub tratament in 80% din cazuri in 24-72 de ore.
    • Ataxia (tulburare a coordonarii miscarilor voluntare) cerebeloasa - se caracterizeaza prin evolutia progresiva a tulburarilor de echilibru, cu mers ebrios, tremuratura intentionala, dismetrie (lipsa de masura in amplitudinea miscarilor), nistagmus (miscari oscilatorii ritmice ale globilor oculari in toate directiile), dislalie (greutate in pronuntarea cuvintelor). Siptomatologia poate persista cateva zile (uneori saptamani).
    • Mielita transversa - complicatie rara
    • Sindromul Guillain-Barre - complicatie rara

  3. hepatita variceloasa

  4. complicatii hematologice: trombocitopenia acuta, varicela hemoragica, epistaxis (hemoragie nazala), hematurie (eliminarea hematiilor prin urina) - complicatiile hemoragice pot persista in medie 5 saptamani, trombocitopenia postinfectioasa - cu debut intre 1-2 saptamani de la debutul eruptiei

  5. complicatii renale:
    • glomerulonefrita acuta - cu hematurie, edeme (umflatura nedureroasa rezultata prin acumulare de lichid seros in tesuturi) difuze.
    • sindrom nefrotic si sindromul hemolitic uremic - complicatii rare

  6. complicatii oculare: cheratita (inflamatia corneei), ulceratii conjunctivale, ectropion (intoarcerea pleoapelor in afara)

  7. artrita (inflamarea articulatiilor) variceloasa - o complicatie rara. Este frecvent o monoartrita (in special genunchi).

Complicatii prin suprainfectie bacteriana a elementelor cutanate cu germeni piogeni ca:
  1. streptococul beta hemolitic grup A: erizipel (imflamarea si inrosirea pielii, prin dureri si stare febrila), scarlatina extrafaringiana, otita (inflamarea urechii), nefrita (inflamarea rinichilor) in focar, glomerulonefrita acuta, varicela buloasa, sindromul socului toxic streptococi

  2. stafilococul auriu: limfadenita (inflamarea ganglionilor limfatici), celulita (inflamatie a tesutului celular subcutanat), abcese (colectare de puroi) subcutanate, furuncule (inflamatie purulenta a foliculilor firelor de par), flegmoane (inflamatie locala a tesutului subcutanat cu acumulare de puroi), pneumonie bacteriana, etc.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii