Trimite unui prieten Printeaza pagina

Varicela

Generalitati

Varicela este o boala infectioasa, extrem de contagioasa, caracteristica copilariei, determinata de virusul varicelo-zosterian, caracterizata clinic printr-o eruptie veziculoasa (basicute pline cu lichid) ce survine in mai multe valuri eruptive, cu evolutie obisnuit benigna (usoara), urmata de instalarea unei imunitati umorale durabile, pe toata viata.

Este predominant o boala a copilariei cu incidenta cea mai mare intre 2 -8 ani.

Transmiterea bolii se face de la bolnav la o persoana receptiva prin contact direct sau prin picaturi infectante de secretie nazo-faringiana raspandite prin aer (prin curentii de aer), ceea ce explica contagiozitatea extrem de mare a bolii.
Adultii cu herpes zoster constituie o sursa continua de virus pentru persoanele receptive, in special copii, care fac varicela.

Contagiozitatea la copii este de 80-95%; incepe in ultimele 24-48 de ore ale perioadei de incubatie si dureaza aproximativ 5-6 zile dupa aparitia ultimului val eruptiv.

Infectia intrauterina poate determina sindromul de varicela congenitala la nou-nascut, cu letalitate de 10-20%. Imunitatea dupa varicela este de lunga durata, de obicei pe toata viata.

Reimbolnavirile (reinfectia) sunt exceptionale, aparitia unui al 2-lea episod de varicela se intalneste in practica medicala extrem de rar.

Localizarea virusului varicelo-zosterian in organism se realizeaza la nivelul mucoasei nazofaringiane si conjunctivale prin picaturi de secretie respiratorie infectante sau prin contact direct cu leziunile cutanate ale pacientilor cu varicela sau herpes zoster.

  inainte

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii