Trimite unui prieten Printeaza pagina

Laptele si produsele lactate

Generalitati

Laptele este singurul aliment consumat in perioada de inceput a vietii de catre toate mamiferele, inclusiv de catre om, rezultand clar valoarea sa pentru organism. Este si un element economic, proteinele sale cu mare valoare biologica, fiind mai ieftine decat cele din carne.

Produsele lactate au caracteristici diverse, dar care au o trasatura comuna: continutul crescut de calciu care se absoarbe cu usurinta. Practic, lactatele constituie cea mai buna sursa de calciu pentru om. Pentru ca lactatele au o digestibilitate destul de diferita, nu exista persoana sanatoasa sau cu probleme de digestie care san u poata consuma anumite produse din marea categorie a lactatelor.

Din lapte, printr-un proces de fermentatie, se obtin preparate lactate acide: iaurt, lapte batut, sana, chefir, etc. Lacatele acide sunt alimente care se digera facil si extreme de valoroase. Fermentatia lactica a laptelui este de altfel un proces natural, chiar daca el este folosit in mod dirijat de catre om.

De asemenea, din lapte se pot fabrica si branzeturi, care se conserva mai bine ca laptele si in care se gasesc toate principiile nutritive din lapte dar si in cantitati foarte mari, concentrate, ceea ce le ofera o valoare nutritive exceptionala.

  inainte

Sfaturi sanatoase

Ce nu stiai despre capsuni

Efectul detoxifiant, depurificator, si continutul scazut de zahar al capsunilor le recomanda pentru a fi consumate chiar si de diabetici. O cura de capsuni (cate 300-500 g zilnic) ce poate dura atat cat tine sezonul, are efecte fortifiante si stimulente asupra organismului. Curele repetate permit calmarea durerilor reumatismale si chiar, in unele cazuri fac sa scada tensiunea arteriala.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii