Trimite unui prieten Printeaza pagina

Carnea si preparatele din carne

Generalitati

Carnea si preparatele din carne sunt componente importante in alimentatia omului.

Produsele din carne sunt produse care se altereaza cu usurinta (continutul lor in proteine fiind mare), de aceea carnea se pastreaza la temperaturi scazute, pentru ca durata de timp scursa pana la alterarea sa fie prelungita. Se foloseste refrigerarea si congelarea. Refrigerarea se face la 0-4 grade C, in frigidere sau vitrine frigorifice si permite pastrarea carnii o durata variabila de timp. Daca este vorba despre carne proaspata de mamifer, ea poate fi pastrata in jur de 12 zile.

Carnea de pasare, de peste si viscerele se altereaza cu mult mai rapid. Congelarea se face la temperaturi mai mici de 0 grade, temperatura medie dintr-un congelator fiind de -18 grade. La aceasta valoare, congelarea se face lent, in functie de dimensiunea produsului putand dura pana la 3 zile. Frigul din congelator permite pastrarea pana la cateva luni a carnii, insa, congelarea nu poate dura un timp nelimitat. Indeosebi camea de peste bogata in grasimi nesaturate usor oxidabile se preteaza mai putin la pastrarea prelungita.

Decongelarea trebuie facuta lent, prin mutarea produselor de la congelator, la frigider, in asa fel incat pierderile de substante nutritive care trec in sucul care se scurge sa fie minimalizate. Aceste pierderi pot fi de 4-5% din greutatea initiala a produsului, cele mai mari fiind in cazul ficatului (12-14%).

Astazi se consuma din ce in ce mai mult mezeluri. Mezelurile au anumite particularitati de compozitic care trebuie cunoscute de consumator. In primul rand, in mezeluri se folosesc frecvent flaxuri (tendoane, aponevroze, etc.), care au o valoare biologica redusa. De asemenea, in reteta de pregatire a mezelurilor intra slanina, care este aterogena (care provoaca de punerea de grasimi si colesterol in peretele intern al arterelor) si mareste numarul de calorii aduse de produs in organism, sare, nitriti (cu rol conservant) si alte derivate (proteine din soia, plasma, amidon, sange, etc).

  inainte

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii