SEROXAT 20 mg, comprimate filmate
Substanta activa: Paroxetinum
Producator: SmithKline Beecham Pharmaceuticals - Marea Britanie
Compozitie: Substanta activa este paroxetina 20 mg sub forma de clorhidrat de paroxetina hemihidrat. Excipienti: nucleu: hidrogenfosfat de calciu dihidrat, amidonglicolat de sodiu tip A, stearat de magneziu; film: Opadry White YS-1R-7003 -hipromeloza, dioxid de titan (E 171), macrogol 400, polisorbat 80.
Indicatii: Seroxat poate fi prescris pentru adultii care sufera de urmatoarele afectiuni:
- depresie (chiar daca alt tratament antidepresiv nu a avut efect in trecut)
- comportamentul obsesiv sau compulsiv (necontrolat)
- atacuri de panica, inclusiv cele determinate de frica de spatii deschise (agorafobie)
- senzatia de a fi foarte anxios sau nervos in cazul in care trebuie sa va socializati sau sa va exprimati
- anxietate ca urmare a unui eveniment traumatic (Stresul Posttraumatic) de exemplu accident de masina, agresiune fizica, dezastre naturale cum ar fi inundatii sau cutremure
Seroxat poate fi prescris pentru copiii cu varsta mai mare de 7 ani care sufera de:
- comportament obsesiv sau compulsiv (necontrolat)
Seroxat poate fi prescris copiilor cu varsta mai mare de 8 ani care sufera de:
- senzatii de anxietate sau nervozitate marcate, in situatii in care trebuie sa se socializeze sau sa se exprime
Aceste afectuni de mai sus apar atunci cand nivelul unui compus chimic din creier denumit serotonina (5-hidroxitriptamina) este redus. Paroxetina actioneaza de obicei in primele saptamani de tratament prin cresterea nivelului serotoninei din creier.
Contraindicatii: Nu luati Seroxat daca:
- dumneavoastra/copilul dumneavoastra este alergic (hipersensibil) sau a avut o reactie negativa la oricare dintre componentii din Seroxat
- dumneavoastra/copilul dumneavoastra luati sau ati luat recent (in ultimele doua saptamani) alte medicamente antidepresive, denumite Inhibitori de Monoaminoxidaze
- dumneavoastra /copilul dumneavoastra luati un medicament denumit tioridazina.
Reactii adverse: Multi pacienti nu au reactii adverse in cazul tratamentului cu Seroxat. Totusi, ca toate medicamentele, Seroxat poate determina efecte adverse. Cele mai multe efecte adverse devin mai putin suparatoare pe masura continuarii tratamentului.
Anumiti pacienti pot fi hipersensibili (alergici) la medicamente, totusi acest lucru este foarte rar. Daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome dupa ce luati Seroxat informati imediat medicul sau contactati departamentul de urgenta al celui mai apropiat spital:
- umflarea pleoapelor, fetei, buzelor, gurii sau limbii
- eriteme cutanate papuloase ale pielii sau urticarie oriunde pe corp
- prurit
- dificultate in respiratie sau inghitire
Daca observati oricare dintre efectele adverse mentionate mai jos, care pot fi sa fie determinate de Seroxatsau nu, trebuie sa informati medicul.
Cele mai frecvente efecte adverse sunt:
- senzatie de greata (daca luati medicamentul dimineata, in timpul mesei, senzatia apare mai rar)
- modificare a functiei sexuale normale de exemplu impotenta, ejaculare prematura
- scaderea apetitului
- somnolenta
- incapacitatea de a dormi
- ameteala
- tremor (tremuraturi necontrolate)
- vedere incetosata
- cascat
- constipatie
- diaree
- gura uscata
- transpiratie
- slabiciune
Reactiile adverse mai putin frecvente care pot sa apara in timpul tratamentului cu Seroxatinclud:
- sangerari neobisnuite sau vanatai care apar usor, in special, ale tegumentului sau membranelor mucoase
- confuzie
- miscari necontrolate ale corpului, inclusiv ale fetei
- batai rapide ale inimii
- crestere sau scadere temporara a presiunii sanguine (observata de obicei la pacienti cu anxietate sau presiune sanguina ridicata)
- eritem cutanat
- incapacitate de a urina
Anumite efecte adverse apar doar la un numar mic de pacienti. Aceste efecte rare includ:
- presiune crescuta la nivelul ochiului (glaucom acut)
- convulsii
- excitare sau comportament necontrolat si hiperactivitate (episoade manice)
- modificari ale rezultatului testelor enzimatice hepatice sau simptome de afectare a ficatului care pot sa apara ca greata, varsaturi, pierderea apetitului, senzatie generala de disconfort, febra, prurit, ingalbenirea tegumentelor si ochilor, urina colorata in negru
- umflarea bratelor/picioarelor
- sensibilitate a pielii la lumina
- secretia de lapte cand nu alaptati
- sindrom serotoninergic (o colectie de simptome care pot include neliniste, confuzie, transpiratii, halucinatii, reflexe crescute, spasme musculare, tremuraturi, cresterea ritmului cardiac si frisoane)
- niveluri scazute ale sodiului in sange (in special la varstnici)
- cresterea nivelului unui hormon (ADH) care determina retentia de fluide sau apa
Cele mai frecvente efecte nedorite la copii cu varsta mai mica de 18 ani sunt:
- scaderea apetitului
- tremor (tremuraturi incontrolabile)
- transpiratii
- hiperactivitate
- comportament ostil/neprietenos
- agitatie
- modificari emotionale inclusiv plans, modificari ale dispozitiei, incercare de a-si face rau, idei suicidare si incercari de sinucidere.
Anumiti pacienti pot avea efecte adverse in cazul opririi tratamentului cu Seroxat.
Daca observati aceste efecte adverse sau orice alte efecte nementionate aici, trebuie sa informati medicul.
Mod de administrare: Urmati instructiunile medicului referitoare la cum si cand sa luati medicamentul. Medicul va decide ce doza de Seroxat sa luati in fiecare zi.
Este de preferat sa luati medicamentul cu alimente (de exemplu doza de dimineata cu micul dejun).
Comprimatele vor fi inghitite intregi, cu apa; nu le mestecati.
Aduti. In general, cele mai multe persoane adulte trebuie sa ia intre 20 si 50 mg de Seroxat pe zi. Daca aveti o varsta mai mare de 65 de ani, doza maxima recomandata este de 40 mg pe zi.
Medicul poate sa va recomande la inceput o doza mai mica sau sa creasca doza in timp.
Pentru tratamentul atacurilor de panica sau obsesiilor si crizelor compulsive, medicul va poate sugera sa luati pana la 60 mg de Seroxat pe zi.
Copii. Pentru administrarea la copii pentru tratamentul comportamentului obsesiv sau compulsiv sau anxietatii in situatii sociale, doza de start poate fi de 10 mg Seroxat pe zi. Medicul va poate sugera sa ia pana la 50 mg pe zi.
Dumneavoastra/copilul dumneavoastra trebuie sa continuati sa luati medicamentul chiar daca dumneavoastra/copilul dumneavoastra nu va simtiti bine imediat deoarece poate sa dureze cateva saptamani pana cand tratamentul cu Seroxat isi face efectul.
Daca aveti senzatia ca efectul Seroxat este prea puternic sau prea slab, sau dumneavoastra/copilul dumneavoastra aveti orice alte probleme care credeti ca ar putea fi legate de administrarea Seroxat, informati medicul sau farmacistul. Totusi, medicamentul va fi administrat pana cand medicul va recomanda dumneavoastra sau copilului dumneavoastra sa opriti tratamentul. Medicul va poate recomanda sau poate recomanda copilului dumneavoastra sa continuati tratamentul pentru cateva luni, chiar daca va simtiti mai bine (sau copilul dumneavoastra se simte mai bine), pentru a impiedica revenirea simptomelor.
Dupa inceperea tratamentului cu Seroxat. Ca in cazul altor medicamente de acest tip, Seroxat nu va indeparta imediat smptomele. In general oamenii incep sa se simta mai bine in cateva saptamani. Ocazional, simptomele de depresie sau alte afectiuni psihiatrice pot include idei de autovatamare sau sinucidere. Este posibil ca aceste simptome sa continue sa creasca in intensitate pana cand efectul medicamentului devine aparent. Informati medicul imediat sau mergeti la cel mai apropiat spital daca dumneavoastra sau copilul dumeavoastra aveti orice idei suparatoare sau experiente in timpul acestei perioade sau in orice alt moment.
Chiar dupa ce incepeti sa va simtiti mai bine este important sa continuati sa luati medicamentul atat timp cat medicul va recomanda aceasta, pentru a impiedica revenirea simptomelor. Aceasta va dura probabil cateva luni dupa revenirea din depresie si poate fi chiar mai lunga pentru atacuri de panica sau obsesii si afectiuni compulsive. Pentru orice alt document medicul va va indica pentru ce perioada sa luati (dumneavoastra sau copilul dumneavoastra) Seroxat.
Intreruperea tratamentului. Nu opriti tratamentul cu Seroxat pana cand medicul nu va recomanda aceasta. Medicul recomanda de obicei ca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra sa opriti tratamentul prin reducerea treptata a dozelor pe o perioada de cateva saptamani. Daca dumneavoastra/copilul dumneavoastra intrerupeti tratamentul cu Seroxat, in special daca aceasta este realizata brusc, puteti avea simptome ca ameteala, perturbari de somn (visuri stranii, incapacitate de a dormi), senzatii neobisnuite cum ar fi senzatii de intepaturi, de arsura, de soc electric, senzatie de greata, nervozitate, agitatie/lipsa de liniste sau transpiratii. In cazul majoritatii persoanelor aceste simptome dispar fara tratament.
Simptome aditionale care au aparut la copii in timp ce opresc tratamentul sunt durerea abdominala, nervozitatea si modificarile de dispozitie.
Daca va deranjeaza oricare dintre aceste simptome va rugam sa consultati medicul care va poate modifica doza.
Precautii: Cereti sfatul medicului inainte sa folositi Seroxat daca:
- dumneavoastra/copilul dumneavoastra aveti probleme renale, hepatice sau cardiace
- dumneavoastra/copilul dumneavoastra ati avut vreodata un episod maniacal (hiperexcitabilitate necontrolata)
- dumneavoastra/copilul dumneavoastra suferiti de epilepsie sau ati avut vreodata convulsii
- dumneavoastra/copilul dumneavoastra suferiti de glaucom (presiune crescuta in ochi)
- dumneavoastra/copilul dumneavoastra sunteti gravida sau alaptati
- dumneavoastra/copilul dumneavoastra sangerati repede sau luati medicamente care cresc sangerarea (cum ar fi aspirina)
- dumneavoastra/copilul dumneavoastra luati orice alt tratament antidepresiv
- dumneavoastra/copilul dumneavoastra sunteti diagnosticat cu schizofrenie si luati medicamente care sa trateze aceasta afectiune
Aveti grija cand luati Seroxat daca sunteti in varsta de peste 65 de ani deoarece Seroxatpoate determina o reducere a cantitatii de sodiu din sange care poate duce la somnolenta si slabiciune musculara. Daca aveti aceste simptome consultati medicul de indata ce este posibil.
Administrarea la copii cu varsta mai mica de 18 ani. Administrarea la copii cu varsta mai mica de 18 ani nu este recomandata pentru tratamentul depresiei, deoarece nu a fost demonstrata eficienta la acest grup de varsta si exista posibilitatea aparitiei efectelor adverse. Totusi, poate fi administrat copiilor pentru a trata comportamentul obsesiv sau compulsiv (necontrolat), sau pentru a trata anxietatea determinata de situatii sociale.
Sarcina si alaptarea: Cereti sfatul medicului inainte sa folositi Seroxat.
Forma de prezentare: Cutie cu 2 blistere Al/PVC a cate 7 comprimate filmate.
Cutie cu 2 blistere Al/PVDC-PVC a cate 7 comprimate filmate.
Cutie cu 3 blistere Al/PVC a cate 10 comprimate filmate.
Cutie cu 3 blistere Al/PVDC-PVC a cate 10 comprimate filmate.
