Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Gonoreea (blenoragia)

Semne si simptome

La barbat boala se manifesta cel mai frecvent printr-o secretie uretrala abundenta (uretrita acuta), ceea ce explica denumirea afectiunii (in greaca veche, gono = samanta, rhoia = scurgere).

Uretrita gonococica acuta a barbatului evolueaza in doua faze:

  • uretrita anterioara, care se manifesta printr-o secretie purulenta galben-verzuie, abundenta, insotita de mancarime si durere la urinare. Netratata, infectia se propaga, dupa 2-3 saptamani de evolutie, si la uretra posterioara (50% din cazuri).
  • uretrita totala, se caracterizeaza printr-o secretie uretrala mai redusa. In cazurile severe apare o infiltrare marcata care determina erectii dureroase.

Uretrita gonococica cronica poate fi asimptomatica sau se poate manifesta cu secretie si jena locala moderata. Secretia uretrala adesea se reduce la o simpla picatura matinala.

Complicatiile uretritei gonococice la sexul masculin sunt:

  • locale (dupa uretrita anteridara sau totala): balanita, fimoza, parafimoza, Cowperita, etc.
  • loco-regionale: prostatita, infectia veziculelor seminale, orhita, epidimita, toate cu risc serios de sterilitate secundara
  • la distanta: artrita gonococica, endocardita, meningita, perihepatita, septicemia.

La femeie infectia gonococica poate imbraca o forma acuta, relativ rara, care se manifesta prin durere si efort la urinare si secretie vaginala abundenta. Secundar, poate fi afectata si uretra a carei inflamatie se insoteste de urinari frecvente, uneori cu sange. Presiunea asupra meatului (orificiului) uretral duce la aparitia unei mici picaturi de puroi galben-verzui.

Netratata, boala devine subacuta, apoi cronica. Peste 50% din cazuri sunt asimptomatice, constituind adevarate rezervoare si surse de infectie.

Adesea menstruatiile produc o activare a focarelor latente. Ca urmare, contagiozitatea maxima in asemenea cazuri o prezinta primele zile dupa menstruatie.

Complicatiile infectiei gonococice la femei sunt:

  • locale: skenita, bartolinita
  • loco-regionale: endometrita, salpingita (se poate solda cu sterilitate), pelviperitonita
  • la distanta

Gonoreea extragenitala poate fi consecinta unei infectari primitive sau secundare (fie prin transfer extragenital, fie prin diseminare hematogena) si poate cuprinde:

Rectita gonococica poate fi, cel mai adesea, primitiva, in urma contactelor sexuale anale (mai ales la homosexuali si la femei cu perversiuni sexuale, caz in care imbraca un tablou mai acut), sau poate fi secundara unei localizari genitale, mai ales la femei, la care de regula se manifesta discret.

Orofaringita gonococica reprezinta localizarea primara datorata contactelor sexuale orogenitale. Poate fi asimptomatica sau se manifesta cu roseata, edem, depozite locale purulente, eroziuni.

Oftalmogonoreea se intalneste la nou-nascuti contaminati in cursul nasterii de la mama cu gonoree uro-genitala. Debuteaza in primele zile dupa nastere cu lacrimare, roseata, edem, secretie initial mucoida apoi purulenta, cruste ce acopera pleoapele. Se poate vindeca spontan in cateva saptamani, dar in circa 1/4 din cazuri se poate complica cu keratita, cu ulceratii sau perforatii corneene.

Conjunctivita gonococica poate fi secundara unei vulvo-vaginite gonococice la fetite sau la adult, sau poate sa apara ca localizare primitiva. Clinic se manifesta asemanator oftalmogonoreei nou-nascutului, dar debutul se realizeaza, de obicei, la un singur ochi.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii