Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Strictura uretrala la barbat

Strictura uretrala reprezinta o diminuare a lumenului (canalului) uretral, intrinseca si permanenta, realizandu-se un obstacol progresiv si persistent in calea eliminarii urinei. Stricturile uretrale au repercursiuni asupra aparatului urinar superior, in diverse grade in functie de timpul scurs pana la depistarea lor.

Cauze

Din punct de vedere etiologic stricturile pot fi:

  • congenitale
  • inflamatorii
  • traumatice
  • iatrogene
  • necunoscute

Semne si simptome

Simptomele bolnavului sunt extrem de variate, de la simplu la complex uneori chiar dramatice. Bolnavii prezinta urinari dificile, intarziate, jet slab proiectat, subtire, intrerupt, sau imprastiat, uneori picatura cu picatura. Uneori apare pierderea de urina sau falsa incontinenta.

Progresiv datorita decompensarii muchiului vezical apare reziduul vezical (urina ramasa in vezica dupa urinare), retentia incompleta de urina, distensia vezicala cu repercursiune asupra aparatului urinar superior.

Complicatii

Strictura uretrala prin evolutia sa poate duce la complicatii. Dintre complicatiile infectioase cele mai importante sunt:

  • periuretrita
  • prostatita
  • epididimita
  • pielonefrita

In urma manevrelor terapeutice se pot produce perforatii, hemoragii, abcese, fistule, stari febrile.

Tratament

Tratamentul endoscopic, se efectueaza prin uretrotomie interna, uretrotomie optica interna sau uretrotomie prin abord bifocal, in functie de particularitatile fiecarui caz.

Tratamentul endoscopic trebuie insotit si urmat de cel antimicrobian (cefalosporine, aminoglicozide, quinolone, respectand antibiograma) si antiinflamator (Diclofenac, Flamexine, etc).

Dupa interventie se monteaza in scop modelant o sonda tip Foley, pentru o perioada de 10-14-21 de zile, in functie de aspectul si dimensiunea zonei stricturate.

Plastia de uretra se efectueaza mai ales in stricturile post-traumatice, multiple sau cu lungime peste 3 cm.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii