Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Prostatita bacteriana cronica

Prostatita este o afectiune care se caracterizeaza prin inflamarea prostatei.

Semne si simptome

  • disfunctii iritative vezicale: urinari dese, dificultate in a urina, nevoia imperioasa de a urina
  • scurgeri uretrale (matinale sau dupa scaun)
  • dureri scrotale cu iradieri spre testicule, regiunea inghinala sau gland si perineala
  • hematurie (sange in urina) initiala sau terminala
  • epididimita

Febra si frisoanele nu sunt caracteristice, dar cand apar, semnaleaza o reacutizare a procesului inflamator acut. Pacientii mai pot declara tulburari psihosomatice (neurastenie, insomnie, tensiuni in plan emotional etc.) si tulburari sexuale (erectii si/sau ejaculari dureroase cu hemospermii intermitente, astenie sexuala, impotenta).

Complicatii

Complicatiile prostatitei cronice au la baza extinderea procesului infectios-inflamator:

  • infectii urinare ale tractului urinar superior
  • epididimite, veziculite
  • litiaza prostatica de cauza infectioasa
  • alterarea functiei genitale manifestata prin tulburari de dinamica sexuala, scaderea libidoului, ejaculari precoce
  • obstructii ale colului vezical care merg pana la retentie de urina

Tratament

Tratamentul prostatitei cronice este dificil, de durata, si de multe ori fara rezultatul scontat.

In prim plan este tratamentul antimicrobian care trebuie sa aiba in vedere atat antibiograma (care precizeaza germenul si la ce este sensibil) cat si modul in care agentul antimicrobian ajunge la tinta.

Daca in prostatita acuta permeabilitatea tesutului prostatic inflamat permite o buna difuzie a majoritatii antibioticelor, in prostatita cronica permeabilitatea epiteliului glandular scade si medicamentul nu mai ajunge la tinta sau nu mai are concentratia minima inhibitorie care sa distruga complet si definitiv germenii.

Buna penetratie in tesutul prostatic are biseptolul, recomandat acolo unde infectia cu germeni a fost demonstrata doua tablete de 2 ori pe zi timp de 2 saptamani.

Foarte utilizate in prezent sunt medicamentele care apartin clasei fluoroquinolonelor: Norfloxacin, Ciprofloxacin, Ofloxacin, Pefloxacin - aceeasi perioada de timp (4-6 saptamani).

Masurile cu caracter general au ca exponent principal tratamentul antiinflamator (supozitoarele cu Diclofenac, Ketoprofen si, pentru cei ce nu agreeaza acest mod de administrare, tabletele de Flamexin) au darul de a ameliora simptomele (alaturi de baile calde de sezut, microclismele cu ceai de musetel si antipirina, supozitoarele de Hemorzon).

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii