Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Orhiepididimita acuta

Reprezinta inflamatia acuta sau cronica a testiculului si epididimului, germenii realizand cu usurinta trecerea intre cele doua structuri.

Semne si simptome

Debutul este acut cu durere la nivelul jumatatii de scrot respective cu iradiere spre canalul inghinal si chiar lombara, febra (39-40 grade C) si uneori frisoane, tegumentele sacului scrotal, sunt calde, umflate, rosietice.

Uneori se mai pot obiectiva urina tulbure, scurgere uretrala sau o prostata marita de volum, sensibila.

Evolutia este spre supuratie cu formarea unei colectii de puroi care subtiaza tegumentul scrotal si il ulcereaza cu fistulizare spontana.

Tratament

Tratamentul are ca principala componenta antibioterapia initiata conform cauzei banuite a orhiepididimitei si ulterior corectata conform antibiogramei:

  • pentru germenii Gram-negativi se asociaza un aminoglicozid (Gentamicina 80mgX3/zi, Amikacina 500mgX2/zi, Tobramicina 80mgX3/zi) cu fluorochinolone (Ciprofloxacin 500mgX2/zi, Peflacine 400mgX2/zi, Ofloxacin 200mgX2/zi) sau cefalosporine
  • pentru Chlamydia Trachomatis se administreaza macrolide: Doxiciclina 100mgX2/zi, Tetraciclina 500mgX4/zi
  • pentru orhita urliana nu este necesara administrarea de antibiotice

Tratamentul de atac se face timp de 10 zile, fiind urmat de administrarea per os a unui antibiotic, in concordanta cu antibiograma, pana la 3 saptamani.

Pe langa tratamentul etiopatogenic este necesar si un tratament complementar cu analgetice, antipiretice si antiiflamatorii, la care se adauga masuri cu caracter general: repaus la pat, aplicare de gheata local si ridicarea scrotului (suspensor).

Daca evolutia este spre supuratie cu formarea unei colectii, atunci se impune drenajul chirurgical al acesteia, putandu-se ajunge chiar la orhiectomie.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii