Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Insuficienta renala acuta

Insuficienta renala acuta reprezinta deteriorarea rapida (ore, zile) a functiei renale determinate de actiunea unor factori care afecteaza filtrarea glomerulara (formarea urinii).

Semne si simptome

  • generale: astenie, lipsa poftei de mancare, temperatura scazuta
  • respiratorii: polipnee (frecventa respiratorie crescuta)
  • cardio-vasculare: frecventa cardiaca crescuta insotita de cresteri ale tensiunii arteriale, tulburari de ritm, frecatura pericardica
  • digestive: greata, varsaturi, sughit, sindroame dureroase abdominale pseudo-chirurgicale, hemoragii digestive
  • neuromusculare: acroparestezii, crampe musculare, stare confuzionala, coma
  • hematologice: mici hemoragii cutaneo-mucoase

Cauze

1. Insuficienta renala acuta de cauza prerenala - este reprezentata de situatiile patologice care evolueaza cu hipovolemie (volum sanguin scazut) si scaderea consecutiva a fluxului sanguin renal. Rata filtrarii glomerulare (formarii urinii) scade. Este rapid reversibila dupa restabilirea volumului plasmatic.

2. Insuficienta renala acuta de cauza renala (parenchimatoasa) - apare in leziuni vasculare, glomerulare, tisulare sau tubulare ale rinichiului.

3. Insuficienta renala acuta de cauza postrenala -este data de afectiunile care evolueaza cu obstructia cailor urinare in conditiile unei perfuzii renale normale si absentei leziunilor tisulare renale. Dezobstructia caii urinare este urmata de ameliorarea rapida a simptomatologiei si a probelor de functie renala.

Diagnostic

Examene imagistice: ecografie, pielografia anterograda sau retrograda, radiografia renala simpla.

Investigatii specifice: biopsia renala, investigatii imunologice.

Evolutie

Insuficienta renala acuta parcurge 5 faze:

1. Faza preanurica (de agresiune renala): are duratavariabila in functie de cauza, intre 24 de ore si cateva zile. De exemplu: socul hemoragic are durata scurta, iar toxicitatea prin aminoglicozide are durata prelungita.

In functie de cauza, aceasta faza se caracterizeaza prin: hemoragii abundente, stare septica, colica renala etc.

2. Faza de instalare a oligoanuriei

Are durata intre 24-72 ore. Se caracterizeaza prin retentie de apa si saruri. Poate fi agravat de manevre terapeutice intempestive care urmaresc fortarea diurezei. Se pot constata: aparitia umflaturilor cauzate de iesirea lichidelor in tesuturi, greutate in respiratie la efort fizic, crestere in greutate.

3. Faza oligoanurica constituita

Are durata intre 7-21 de zile, cu extreme intre 2 si 40 de zile. Durata poate fi scurta in cele prerenale sau postrenale sau mai lunga in insuficienta renala acuta de cauza renala intrinseca.
Se caracterizeaza prin: manifestari generale, cardiovasculare, neurologice, respiratorii, renale si cutanate.

4. Faza poliurica - de reluare a diurezei

Are durata intre 8-10 zile. In aceasta faza, se reia diureza de obicei brusc, in 1-2 zile ajungandu-se la 3000-4000 ml/zi. In insuficienta renala acuta de cauza renala reluarea diurezei poate avea loc si progresiv cu o crestere de 300-400 ml/zi. Starea generala a bolnavilor se amelioreaza usor inregistrandu-se o scadere ponderala marcata.

5. Faza de recuperare functionala

Are durata intre 3-12 luni la persoanele tinere, iar la varstnici pana la 1-2 ani. Poliuria se mentine intial. Celelalte manifestari clinice dispar progresiv.

Tratament

In insuficienta renala acuta prerenala - administrarea de sange, plasma, substituenti plasmatici, analeptice circulatorii.

In insuficienta renala acuta de cauza renala:

  • intoxicatii - antidoturi
  • hemolize - exanguinotransfuzie
  • pancreatita acuta - inhibitori enzimatici (Trasylol)
  • nefropatii glomerulare si vasculare - tratament specific nefrologic.

In insuficienta renala acuta obstructiva - tratamentul de urgenja vizeaza, restabilirea permeabilitatii cailor urinare (prin nefrostomie percutanata, cateterism ureteral).

Tratamentul de supleere a functiilor renale a imbunatatit mult prognosticul insuficientei renale acute, el cuprinzand:

  • Ultrafiltrarea plasmei - se indica doar la pacientii cu hiperhidratare severa fara uremie simptomatica
  • Dializa peritoneala - este indicata la bolnavii cu acces vascular dificil, risc hemoragic, instabili hemodinamic si la copii
  • Hemodializa - este cea mai utilizata si mai eficienta metoda de substitutie a functiei renale in insuficienta renala acuta de cauza prerenala si renala

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii