Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Incontinenta urinara de efort

Prin incontinenta urinara de efort (functional) se intelege pierderea involuntara de urina, cauzata de modificari bruste ale presiunii intraabdominale, in timpul efortului de tuse, stranut, ras sau chiar prin modificarea pozitiei corpului (in cazuri mai avansate), vezica si uretra fiind intacte.

Este o stare patologica deosebit de suparatoare pentru bolnav, atat datorita mirosului neplacut, cat si iritatiei pe care o produce urina asupra mucoasei genitale si tegumentelor din regiunea perineala.

Cauze

  • traumatismul obstetrical (nasteri dificile, aplicarea incorecta de forceps, etc.)
  • interventii chirurgicale
  • tulburari endocrine de menopauza
  • leziuni ale sistemului nervos (scleroza multipla, tumori sau traume medulare, etc.)
  • malformatii congenitale

Semne si simptome

Pierderea involuntara si nedureroasa de urina cu ocazia cresterii bruste a presiunii intraabdominale (tuse, stranut, ras etc.) este unicul simptom al incontinentei urinare functionale necomplicate.

Tratament

Tratamentul conservativ se aplica la bolnavii cu incontinenta urinara de efort, fara leziuni anatomoclinice ale aparatului de ancorare si sustinere a colului vezical:
- Gimnastica planseului pelviperineal. Pacientii sunt instruite ca cel putin 2-3 ore pe zi sa-si contracte voluntar si in forta musculatura pelviperineala ca si in cazul de opozitie la defecatie sau mictiune. De fiecare data se vor executa 30-50 contractii sfincteriene voluntare. Prin aceasta se tonifica progresiv muschii.
- Hormonoterapiase aplica pe langa gimnastica planseului pelviperineal, cand incontinenta urinara functionala apare in timpul menopauzei.

Tratamentul chirurgical se aplica in cazul insuccesului tratamentului conservativ.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii