Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Glomerulonefrita acuta poststreptococica

Glomerulonefrita acuta poststreptococica este o inflamatie acuta a glomerulilor renali (care filtreaza produsele de excretie din sange) ce apare in urma unei infectii streptococice.

Boala se intalneste relativ rar, afectand 1 din 10.000 de persoane. Este prezenta mai frecvent la baietii cu varste cuprinse intre 3-7 ani, insa poate apare la orice varsta.

Cauze

Glomerulonefrita acuta poststreptococica se dezvolta dupa o infectie a pielii sau a faringelui cu streptococi beta-hemolitici de grup A. Antigenii proveniti de la streptococii morti impreuna cu anticorpii care i-au distrus se unesc formand gramezi. Aceste gramezi ranam blocate in glomerulii renali, cauzand inflamatia acestora si afectand capacitatea de filtrare a rinichilor. Debutul glomerulonefritei acute poststreptococice are loc de regula la 1-6 saptamani dupa o infectie streptococica.

Semne si simptome

Manifestarile glomerulonefritei acute poststreptococice cuprind:

  • acumulare de lichid si umflare (edem), initial la nivelul fetei si in jurul ochilor, iar mai tarziu la picioare
  • eliminarea unui volum scazut de urina (oligurie)
  • sange in urina (hematurie)
  • proteine in urina (proteinurie)
  • hipertensiune arteriala
  • durere sau rigiditate articulara

Diagnostic

Diagnosticul glomerulonefritei acute poststreptococice se bazeaza pe istoricul medical al pacientului, evaluarea simptomelor prezente, si diferite teste de laborator.

Analiza urinii dezvaluie prezenta sangelui si proteinelor. Testele serologice indica nivele crescute de uree si creatinina (substante ce in mod normal sunt eliminate de rinichi) in sange, fapt ce indica afectarea renala.

Dozarea streptolizinei O in serul sanguin poate confirma prezenta recenta sau actuala a unei infectii streptococice.

De asemenea, se pot preleva monstre de la nivelul faringelui care sunt examinate pentru a detecta prezenta streptococilor.

Tratament

Tratamentul glomerulonefritei acute poststreptococice are ca scop reducerea simptomelor si prevenirea complicatiilor.

Unor pacienti li se recomanda repaosul la pat pana se simt mai bine, si scaderea consumului de lichide si sare.

Pot fi prescrise antibiotice pentru a distruge orice urma restanta de streptococi. De asemenea, se pot administra medicamente antihipertensive pentru a controla tensiunea arteriala, si diuretice pentru a reduce retentia de lichide si edemul.

In cazuri rare, este necesara dializa.

Prognostic

Majoritatea copiilor (pana la 95%) se vindeca complet intr-o perioada de cateva saptamani pana la cateva luni. De asemenea, majoritatea adultilor (70%) se recupereaza complet.

In cazurile in care vindecarea nu este totala, pot sa apara probleme renale cronice sau progresive. Uneori, se poate dezvolta insuficienta renala.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii